Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vi känner oss lurade av bilfirman

Bilen visade sig vara i ett annat skick än vad säljaren gav sken av. Köparna känner sig lurade. Teknikens Världs biljurist kommer med råd.

Vi har köpt en begagnad Honda Civic Tourer 2014 i år i Göteborg.

Säljaren berättade att den varit en hyrbil vilket gjorde oss tveksamma. Försäljaren bedyrade att dagens bilar tål att köras så det skulle inte ha någon betydelse. Lite senare, vid skifte av däck, upptäckte vi att bilen hade varit körd av vägen och det finns skador på hela underredet. På bukskyddet under bilen är flera fastsättningar borta. Serviceinspektionsluckan är bucklig och avgassystemet är också buckligt. Trösklarnas undersida har snyggats till kosmetiskt. Vi försökte inspektera underredet i bilhallen, men det gick inte då bilen är mycket låg.

Mätarställningen stämde inte. På bilens fordonsinformation står det cirka 2 400 mil i stället för 2 979 mil som det står i köpekontraktet. Kan säljaren avsiktligt skrivit fel eftersom garantin förändras efter 3 000 mil?

Sänks andrahandsvärdet av skadorna? Hur påverkas bilens garantier? Vad kan vi göra?

Per och Annika

Svar:

Hej. Om jag sammanfattar det hela gäller det fyra saker: Bilen har skador på underredet och avgassystem. Mätarställningen stämmer inte med varudeklarationen och rostskyddsgarantin verkar inte gälla. Dessutom har bilen varit hyrbil. Av dessa anledningar vill ni häva köpet efter några veckor. Några av dessa anmärkningar får man acceptera och en före detta hyrbil är i sig inget fel. Men tillsammans blir alla fel för mycket. Hade ni känt till anmärkningarna hade ni inte köpt bilen (i vart fall inte till detta pris) och enligt paragraf 16 i Konsumentköplagen föreligger då ett väsentligt fel. Detta borde säljaren insett och därför föreligger grund för hävning.

Kan du se skador och spår av avåkningen på underredet är det dessutom dåligt reparerat. För att fastställa detta kan jag rekommendera att ni gör ett bildiagnostest hos exempelvis Bilprovningen. Då får ni svart på vitt vad som är anmärkningar på bilens underrede. Är detta väsentliga anmärkningar är det i sig grund för hävning eftersom det är dolda fel som ni inte kunnat upptäcka vid er undersökning av bilen vid köpet.

Enligt konsumentköplagen har säljaren rätt att begära att först få åtgärda felen. Kan säljaren åtgärda skadorna på underredet och utfärda en tilläggsgaranti för rostskyddet, samt för vanlig garanti för ytterligare 600 mil, (då bilen gått 600 mil mer än på varudeklarationen) får man anse att ni hamnat i en likvärdig situation som om anmärkningarna inte funnits. Då får ni acceptera att behålla bilen. Ni har dock rätt till skadestånd, som ersättning för eventuella kostnader dessa fel orsakat er.

Kan säljaren inte åtgärda och skriva tilläggsgaranti bör köpet hävas. Ni får tillbaka det ni gett minus avdrag för att bilen nyttjats. Eventuellt kan prisavdrag vara ett alternativ. På en sådan här relativt ny bil som är körd strax under 3 000 mil bedömer jag att ett prisavdrag borde vara 20 000-25 000 kronor, jämfört med en utan dessa anmärkningar. Då finns pengar till att åtgärda och acceptera ett lägre värde på grund av vissa av anmärkningarna.