Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
ANNONS

Innehåll från Teknikens Värld

Foto: Teknikens Värld / Expressen Lifestyle

Teknikens Världs chefredaktör: ”Nu gäller det att läsa på ordentligt”

Teknikens Världs chefredaktör Marcus Engström om utvecklingen inom bilindustrin, flygande bilar och vilken bil som du ska köpa.

Klimatfrågorna, elektrifieringen och det enorma utbud som just nu finns på bilmarknaden ställer enorma krav på den som ska köpa bil. Och när man lägger till världsläget med en fortfarande pågående pandemi i delar av världen, kriget i Ukraina, nedåtgående ekonomi och stora problem i produktionsleden så blir ekvationen oerhört komplicerad redan långt innan bilköparen ska komma överens med resten av familjen vilken färg bilen ska ha…

Förklara, vad är det som är svårare nu när det kommer till bilval än låt oss säga för tio år sen?

– För det första är utbudet av teknik och olika sorters drivmedel väldigt mycket större. För tio år sedan var elbilssutvecklingen i sin linda, det var i princip bara Tesla som hade byggt en elbil som faktiskt kunde användas som bil med dåtidens mått mätt längre körsträckor. Nu har nästan alla biltillverkare elbilar som är ganska bra – men som de själva förstås hävdar är den bästa för just dig – och då måste köparen ta reda på vilken som är bäst, säger Marcus Engström, chefredaktör på Teknikens Värld.

Foto: Teknikens Värld / Expressen Lifestyle

Det verkar också ganska otydligt vilka politiska riktlinjer som kommer stå sig och vilka som kommer att ändras, hur ska man tänka kring sånt?

– Ja, man får komma ihåg att även politikerna är nybörjare på den nya tidens bilteknik, och beroende på vem som vinner i europeiska länders val och omröstningar inom EU så kan ett beslut som gäller i dag rivas upp imorgon. Det ställer förstås krav på oss journalister som ska förmedla informationen till våra läsare, fortsätter Marcus Engström.

Kan du ge några exempel?

– De tydligaste bevisen på det här är slopandet av klimatbonusen, som vår nya regering slopade i princip över en natt. Det gjorde elbilar 70 000 kronor dyrare för konsumenten över en natt, och ställde till det i kalkylerna för väldigt många leasingbolag. Å andra sidan så har det lett till åtminstone en början av en allmän prissänkning på elbilar, vilket är nödvändigt för att vanligt folk ska ha råd att köpa en. 

– Ett alldeles nytt exempel är att EU röstade för att ett förbud mot försäljning av nya bilar med förbränningsmotor ska gälla från 2035. Någon vecka senare satte Tyskland som både är ett stort biltillverkningsland och ett starkt land inom EU sig på tvären mot det – vilket är helt rätt eftersom det är själva utsläppen som bör förbjudas och inte själva tekniken under motorhuven.

Det här låter ju väldigt krångligt. Hur ska man då som konsument kunna göra ett säkert val för framtiden?

– Ja precis, det är väldigt krångligt, och eftersom ingen har utvecklat någon fungerande kristallkula ännu så gäller det att läsa på och fatta egna beslut. Teknikens Värld har funnits i 75 år, den första utgåvan kom 1948. Jag vågar nästan påstå att utvecklingen i bilarnas värld är lika snabb och intressant som när man på 1950- och 60-talet skrev om rymdraketer och trodde att bilar skulle flyga nån gång på 80-talet.

– Just nu handlar det väldigt mycket om klimatet, och alla förstår att vi måste dra våra strån till stacken för att inte förstöra vår planet. Vägarna dit är dock många, och det gäller att göra rätt val för att inte köra vilse på någon av dem.

Foto: Teknikens Värld / Expressen Lifestyle

Du pratade tidigare om ett enormt utbud, kan du utveckla det?

– Just nu finns det fler bilmodeller och motortekniker än någonsin tidigare. Det finns en bil från varje tillverkare i varenda storleksklass, och de finns med bensin-, diesel-, biogas-, vätgas- och helt eller delvis elektrifierade drivlinor. Alla bilar passar inte för alla, vilket gör att man själv måste tänka till på hur man använder sin bil och vad man vill att den ska klara av. Ekonomin är ju dessutom högaktuell med högre räntor, dyrare drivmedel och minskat tillgängligt kapital för de flesta av oss, och då är det ännu viktigare att inte köpa ”fel”.

Vad är ”fel” då?

– Det största felet enligt mig är att köpa en bil som inte är trafiksäker. Det finns tyvärr såna även i dag. Teknikens Värld kör alla nya bilar i undanmanöverprovet ”Älgtestet” som avslöjar om bilens säkerhetssystem klarar av en undanmanöver om en älg – eller ännu värre, ett barn – plötsligt kommer upp på vägen framför bilen. Sedan gäller det också att inte köpa en bil som om tre till fem år helst bör användas som bojsänke, alltså har tappat allt sitt värde på grund av fel teknik eller annat.

Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Erbjudande! Få 5 nummer av Teknikens Värld för 199 kronor och multiverktyg i kreditkortsform och ett laservattenpass. Läs mer här.

Slutligen, hur ser framtiden ut i bilvärlden?

– Det kommer att finnas flygande bilar, faktiskt finns de redan. Frågan är bara vem som ska köpa dem och köra med dem, eftersom det kommer att ta många år innan lagstiftningen är på plats för sånt. I den närmare framtiden är begagnade bilar hetast – på grund av världsläget och den sämre ekonomin – och då plötsligt är det slut på slit-och-släng-mentaliteten. Vi kommer att få se fler som vårdar sina bilar och faktiskt lär sig hur de fungerar.

Och den ständiga frågan som jag misstänker att du får ofta: Vilken bil ska man köpa?

– Mm, den får man ofta. Man ska köpa en bil som man vill ha. Det är det viktigaste. En bil är alltid dyr, och då är det mycket roligare om man blir glad när man sätter sig i den. Om bilen dessutom är säker, klarar att ta dig från din punkt A till din punkt B utan att göra dig ruinerad längs vägen – och inte förstör planeten under tiden, ja, då ska du köpa den. Det går inte att säga att Bil X är bättre än Bil Y utan att veta mer om hur du har tänkt använda den. Och därför ska man läsa Teknikens Värld.

Läs mer om erbjudandet här.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Teknikens Värld och ej en artikel av Teknikens Värld