Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Byt din bil mot Scarface – en Maserati Biturbo från 1985
Byt din bil mot Scarface – en Maserati Biturbo från 1985
Byt din bil mot Scarface – en Maserati Biturbo från 1985
Byt din bil mot Scarface – en Maserati Biturbo från 1985

Byt din bil mot Scarface – en Maserati Biturbo från 1985

Byt din bil mot Scarface

Tröttnat på din gamla vagn? Går i Maseratitankar? Saknas den där lilla extra kryddan i ditt liv? Slå till nu, byt din bil mot Teknikens Världs vinterskott – en röd Maserati Biturbo 222 SE.

Vinter blir till vår som snart blir till sommar. Teknikens Världs vinterskott Scarface måste bort. Redaktionen är splittrad. Vad ska vi ratta i sommar, för något måste vi ha? Att köpa så kallade vinter- och sommarskott är en gammal god, och ofta dyrbar, tradition vi har på tidningen.

Vem minns inte plånboksdödaren Helmut Kohl, en ruggig Porsche 928? Ibland har också valet av bil varit högst knepigt. Luddiga personligheter som Baron Bob – en Chrysler LeBaron med en föga jänkarmaffig Mitsubishi-motor, Ruttmo – vår uppfuktade Fiat Ritmo Cabriolet.

Ett par gånger har vi tagit ut svängarna lite väl mycket. Treo, vår trehjuliga Reliant Rialto till exempel. Vem vill egentligen ha en trehjuling? Projekt XT – en Subaru XT Turbo som var så högteknologisk och svårbemästrad att den mest bara blev stående.

Andra gånger har det blivit för gulligt. Fiat 128 (jo, den hette helt enkelt så) var snorfin och krånglade inte alls. Eller Rödtjut, 2006 års sommarskott, som bara var supersomrig. Vi fick sätta sågen i den och börja köra racing för att över huvud taget få något att skriva om.

Plötsligt råder nu toppstämning på redaktionen när Scarface ska bort. Är det först senare vi kommer att uppskatta den bruna skinnklädseln, karossens yxighet och dånet från vinkelsexan med dubbelturbo?

Glenn Lindberg pratar hetsigt om en gul folkabuss och grillfester. Johan Ålander mailar spridda annonser. En maskäten Citroën AMI8 från 1971 eller en kraftigt kustomiserad Volvo Amazon på 200 hästar? Mikael Stjerna svamlar i sitt hörn om Volvo PV medan Hans Hedberg vill ha ”världens finaste Fiat Ritmo”, kanske för att ge den futuristiska modellen en ny chans. Linus Pröjtz har en lång utläggning som börjar i trakterna kring Citroën 2CV och Mini Moke men som mynnar ut i ett inferno av folkabussar, köttbitar och bergsprängarfyllor, lite i Glenn Lindbergs skola.

Men vem är Scarface då, undrar du? Vinterskottet Scarface, som fick sitt namn inte bara på grund av sitt italienska ursprung utan också för att han har levt ett gatuliv i New York, köptes från en skum bilfirma i Tyskland. Han mäktade med 25 mil innan motorn började koka och gurgla som en vulkan.

Hemma fick en donatorbil inhandlas – det blev billigast så, delar var svåra att hitta och kostade massor av lire. Scarface gjorde ett par besök hos Bilprovningen innan han blev accepterad av de svenska myndigheterna. Han har även ställt till med fest – komplett med cigarrer, grappa och gruppfotografering. ”Affärerna” har det gått sämre med. Resan till Roma (på Gotland) gav ingenting, vare sig respekt eller deg trots att vi hade skuffen full av käpphästar.

Nu ska Scarface bort och vi vill veta vad just du har att erbjuda i utbyte. Skriv ett e-mail till peter.klemensberger@teknikensvarld.se och kom med ditt förslag. Skynda dig, sista anmälningsdag är 29/5 och inte vill du väl missa chansen att få uppleva sommaren i en äkta Maserati.

Av: Peter Klemensberger Foto: Glenn Lindberg