Churchills Land Rover under klubban

Medan dagens suvfantaster går och väntar på nya Range Rover har du som går igång på gamla bilar nu en gyllene chans att köpa en unik släkting till Range Rover – Winston Churchills Land Rover. Den 20 oktober är auktionsdatumet.

Det var när legendariske premiärministern Winston Churchill fyllde 80 år, i november 1954, som han fick sin Land Rover som en gåva från Land Rover-verken i Solihull. Bilen, som fick registreringsnummer UKE 80, var specialutrustad med ett bredare passagerarsäte för att ordentligt rymma Churchills lekamen samt ett rejält armstöd.

Efter Winston Churchills död 1965 gick bilen i arv till svärsonen Christopher Soames. Soames behöll bilen till 1973, då den såldes (för den nätta summan av 160 pund) till vännen Norman Mills. Mills sålde den sedan vidare till dagens ägare Frank Quay, som alltså har ägt bilen i snart 40 år.

Bilen har varit ute på auktion tidigare, år 1999, då man försökte sälja den via en Internet-baserad auktion. Dock var intresset svalt, och tekniska problem gjorde att auktionen ställdes in. Nu är det dock alltså dags igen, den 20 oktober kommer bilen att gå under klubban i Sutton, England. Auktionsfirman Cheffins räknar med att den ska nå ett slutpris på mellan 50 000 och 60 000 pund.