Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dagens ladugårdsfynd: Cadillac V16 Ambulans

Är V8, V10 och V12 för vanligt? Nu har du chansen att slå till på en Cadillac V16, dessutom i ambulansutförande, som går på auktion i nästa vecka.

Visst kan V8, V12 och till och med V10 ibland kännas lite väl alldagligt? Då kan det vara bra att veta att det faktiskt har funnit bilar som gjort dig mer unik. Cadillacs mytomspunna V16 från 1930-talet, till exempel.

Ett antal exemplar av Cadillac V16 har överlevt till våra dagar, med de flesta ombyggda från fyrdörrars sedaner till öppna karosser. Denna bil, som nyligen togs fram ur en lada i Waterford i Kalifornien, har dock i stället för cabriolet byggts om till ambulans av en i dag okänd karossmakare.

Bilen har varit en del av Pierce A Millers samling av fordon. Miller började samla bilar i sin lada redan 1933, och gillade att visa upp samlingen för besökare. Han gjorde dock aldrig något med bilarna, utan lät de stå och samla spindelväv och damm. När Miller dog 1965 togs samlingen över av hans barnbarn Joe, som valde att inte heller göra något med ladan fylld av samlade bilar.

När en lokal grupp av bilentusiaster började tycka att ladan fick ett allt sämre skick ville man organisera ett försök att rädda samlingen, och det är det som nu fått Joe Miller att välja att sälja av en del av samlingen. Förutom V16-ambulansen säljs ett antal bilar från 1900-talets första årtionde, bland annat en Oldsmobile från 1903 och en Detroit Electric elbil från 1910.

Auktionen, som sker i auktionsfirman Bonhams regi, kommer att äga rum den 17 januari i Scottsdale, Arizon, USA. Ambulansen beräknas inbringa ett värde på mellan 65 000 och 85 000 dollar, motsvarande mellan 450 000 och 600 000 svenska kronor.