Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Dagens lucka 8/12: Accelerationsmaskinen

Dags för åttonde lucköppningen i Teknikens Världs julkalender 2012. Vad gömmer sig bakom luckan tror du? En italiensk julkaka i rött.

Genom åren har vi provkört en hel del Ferrari-modeller, men få har hamnat under testluppen. I Teknikens Värld nummer 8/1987 var det dock dags för Testarossa. Toppfart? 290 km/h! 0-100 km/h? 5,3 sekunder. Riktigt fina siffror för den tiden och vi var imponerade av dem.

 Helheten lämnade dock ett och annat att önska. Slutklämmen var att motorn var fenomenal, men chassi, kraftöverföring och finish tyckte vi inte var representativt för den då mest avancerade biltekniken.

 ”För en Porsche eller en Bentley Turbo R kan jag tänka mig vissa användningsområden – men detta? Köpet är ju svettigt nog och körningen krävande, men själva ägandet måste vara ett rent helvete. Den ständiga skräcken för att något ska hända (vandalism, fortkörning, fel på bilen) och sedan den totala hjälplösheten när det väl händer.”

 Tittar man på reservdelspriserna från 1987 noterar man genast: stötfångare fram, 20988 kronor. För Porsche 911 Turbo kostade stötfångaren vid samma tid mer överkomliga 3827 kronor.

 Nästa lucköppning äger rum 9 december klockan 11.00. Missa inte!

Tidigare lucköppningar finner du nedan.