Därför blir det billigare att samla sina lån

Hur stor är skillnaden på att ha många små lån kontra samlade hos en och samma långivare?
För många kan det handla om stora besparingar.

– Principen är densamma som att det är billigare att köpa storpack när man veckohandlar, säger Miriam Mölldal, kundservicechef hos Advisa.

Många tar lån för att klara större utgifter, till exempel vid bilköp eller bostadsrenovering. Men det har också dykt upp många aktörer på marknaden som erbjuder smålån med höga räntor till dem som exempelvis drabbas av oförutsedda utgifter.

Villkoren för dessa är dock inte alltid fördelaktiga för kunden. När man har flera mindre lån som löper parallellt blir totalkostnaden snabbt stor.

Genom att samla alla lån till en enda långivare med bättre villkor och ränta kan man som kund många gånger minska totalkostnaden. Här finns också andra fördelar:

– Förutom att sänka sina kostnader och städa i ekonomin så ökar även möjligheten att upplevas som en person med bättre återbetalningsförmåga av banker och långivare, om man har ett stort samlat lån istället för många små utspridda lån och krediter, säger Miriam Mölldal, kundservicechef hos Advisa.

Hittar långivaren med bäst villkor

Advisa, som varit verksamt sedan 2011, är en jämförelsetjänst som hjälper till att hitta den långivare på marknaden som erbjuder bäst villkor för varje enskild kund.

Vill man samla sina lån uppger man hur mycket man vill låna för att betala av smålånen och på hur lång tid det lånet ska löpa. Efter att man svarat på några grundläggande frågor, om exempelvis månadsinkomst och anställningsform, förmedlar Advisa uppgifterna till 39 långivare. Det är för att se vilken som erbjuder lägst ränta för varje enskild kund.

–Efter ett par minuter återkommer långivarna och bankerna och inom 48 timmar har du en hel lista med förslag att gå igenom, säger Miriam Mölldal.

Ansökan är inte bindande och det görs bara en kreditupplysning som alla långivare delar på. Får kunden inget erbjudande som är bättre än de villkor man redan har, är det bara att avstå från att fullfölja låneprocessen.

Advisa har man hjälpt många kunder att förbättra sin privatekonomi.

– Vi har många exempel på kunder som sänker sina månadsutgifter från allt mellan några hundralappar till flera tusenlappar. En kund samlade sju skulder till en och sänkte sin månadskostnad med närmare 7 000 kronor. Tack vare en räntesänkning med över 10 procent blev även totalkostnaden för lånet lägre, säger Miriam Mölldal.

För att kunna använda Advisas jämförelsetjänst måste du ha fyllt 18 år, ha en inkomst på minst 10 000 kronor i månaden och inte ha några skulder hos Kronofogden.

ANNONS: Allt du behöver veta om att låna pengar och samla lån – guide hos Expressen Låneguiden (Extern länk)

ANNONS: Behöver ditt företag låna till en ny transportbil? Jämför företagslån hos Fakturino (Extern länk)