Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Höstens trackday var en succé!

Det finns inget dåligt väder... film och bilder från Teknikens Världs trackday!

En stor blandning bilar och körsugna läsare trotsade vädret och begav sig till Östgötaslätten och höstens stora händelse – vår trackday på Mantorp Park. 

Kaotiskt världsläge och duggregn hindrade inte våra trogna besökare att anlända tidigt till höstens trackday på Mantorp Park. Redan kl 07:30 började de första bilarna att rada upp sig i depån. Lika ivriga som vanligt att sätta både sig själva och bilen på prov längs den asfalterade kurvkombination som dagen innan värmts upp av Porsche Carrera Cup.
Man kan fråga sig vad det är som lockar med att köra varv efter varv, kurva efter kurva, raksträcka efter raksträcka, runt runt på en asfalterad bana strax väster om Linköping. Därtill i en väderlek som gör det bästa för att fälla krokben. Förklaringen stavas bilglädje, eller rättare sagt KÖRGLÄDJE.

När klockan slog nio höll vår alltid lika entusiastiske bleking Linus Pröjtz låda om bansäkerhet, spårval och annat viktigt att tänka på inför dagen. I de förhållanden som rådde under dagen var det kanske allra viktigaste tipset att ta det lugnt i början och lära sig var gränsen för bilens grepp finns.
När den första gruppen invigde banan för dagen stod vattnet i pölar runt banan och våra föråkare i Audi RS 3 och RS e-tron GT visade bansträckning och idealspår i lugnt tempo under de två första varven. När de Teknikens Värld-dekalerade bilarna vek in i depå släpptes fältet fritt och de varvvilliga boxermotorerna dånade ner för start/mål-rakan. Just den röda gruppen dominerades nämligen av porschar under förmiddagens körpass. Allt från Boxster till GT3 och GT4 RS, men även bland annat en BMW M3.

Med hjälp av de utplacerade konerna kan ovana förare enkelt hitta idealspår.Med hjälp av de utplacerade konerna kan ovana förare enkelt hitta idealspår.Med hjälp av de utplacerade konerna kan ovana förare enkelt hitta idealspår.
Sven Fernqvist och Marianne Lönn med sin VW Bora V6 4Motion. Lite av en sleeper.Sven Fernqvist och Marianne Lönn med sin VW Bora V6 4Motion. Lite av en sleeper.Sven Fernqvist och Marianne Lönn med sin VW Bora V6 4Motion. Lite av en sleeper.
Färgglatt och Porsche-tätt vid lunchparkeringen.Färgglatt och Porsche-tätt vid lunchparkeringen.Färgglatt och Porsche-tätt vid lunchparkeringen.
Chefredaktören färgmatchade med en bil som inte tycktes tåla lite regn.Chefredaktören färgmatchade med en bil som inte tycktes tåla lite regn.Chefredaktören färgmatchade med en bil som inte tycktes tåla lite regn.
Ruben är den ende på redaktionen som är äldre än tidningen. Många läsare är välbekanta med honom.Ruben är den ende på redaktionen som är äldre än tidningen. Många läsare är välbekanta med honom.Ruben är den ende på redaktionen som är äldre än tidningen. Många läsare är välbekanta med honom.
1 AV 5
Med hjälp av de utplacerade konerna kan ovana förare enkelt hitta idealspår.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
2 AV 5
Sven Fernqvist och Marianne Lönn med sin VW Bora V6 4Motion. Lite av en sleeper.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
3 AV 5
Färgglatt och Porsche-tätt vid lunchparkeringen.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
4 AV 5
Chefredaktören färgmatchade med en bil som inte tycktes tåla lite regn.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
5 AV 5
Ruben är den ende på redaktionen som är äldre än tidningen. Många läsare är välbekanta med honom.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Efter ett tag började banan torka upp en aning och i depån höll samtidigt den gula gruppen på att ladda upp och insöp skönsången från banan.
Några av dem var Sven Fernqvist och Marianne Lönn som kommit hit med sin nöjesbil.
– Man känner sig lite som en katt bland hermelinerna, säger Sven Fernqvist. Och vi kan lite hålla med då Volkswagen Bora V6 4Motion med manuell låda inte är något man ser varje dag. Till vardags kör de elbil men här på Mantorp får Boran bekänna färg.
– Det enda jag gjort med den är monterat fastare fjädrar och dämpare, i övrigt är den original.
De två turas om att köra och för Marianne Lönn är det första gången hon kör på Mantorp Park, Sven har däremot varit här förut.
– Förra gången jag var här var 1969 med en Jaguar Mark II. Men jag har ju kört på andra banor med Alfa-klubben under 70-talet, säger Sven innan de tar på sig hjälmarna för att ge sig iväg.

I den gula gruppen är blandningen av bilar större och inför det andra körpasset stöter vi på Per Felding som ligger i en vattenpöl halvvägs under sin Mini Clubman JCW.
– Har man köpt Öhlins så vill man ju ha dem rätt inställda för underlaget, säger Per och fortsätter att räkna klicklägen på stötdämparna.
På plats finns även Matts Persson från just Öhlins som delar med sig av sina breda kunskaper inom fjädrar och dämpare. Att byta ut bilens standardmonterade stötdämpare till kraftigare, och kanske till och med justerbara, varianter kan göra mycket för körupplevelsen och skala bort många sekunder på varvtiden.
I depån finns även representanter från Audi som utöver föråkarbilarna RS 3 och RS e-tron GT har med sig sin elbil Q4 Sportback 50 e-tron quattro som besökarna kan titta närmare på.

Vid lunch kom solen en snabbis, vissa var förberedda och hade solglasögon inbyggda i hjälmen.Vid lunch kom solen en snabbis, vissa var förberedda och hade solglasögon inbyggda i hjälmen.Vid lunch kom solen en snabbis, vissa var förberedda och hade solglasögon inbyggda i hjälmen.
Son och far Holmström hade riktigt roligt i sin MX-5.Son och far Holmström hade riktigt roligt i sin MX-5.Son och far Holmström hade riktigt roligt i sin MX-5.
Glada miner hos deltagarna när de kom till depå efter körning.Glada miner hos deltagarna när de kom till depå efter körning.Glada miner hos deltagarna när de kom till depå efter körning.
Kristoffer Romin från Audi visade besökarna märkets senaste el- och prestandabilar.Kristoffer Romin från Audi visade besökarna märkets senaste el- och prestandabilar.Kristoffer Romin från Audi visade besökarna märkets senaste el- och prestandabilar.
Matts Persson från Öhlins delade med sig av sin breda kunskap inom stötdämpning.Matts Persson från Öhlins delade med sig av sin breda kunskap inom stötdämpning.Matts Persson från Öhlins delade med sig av sin breda kunskap inom stötdämpning.
1 AV 5
Vid lunch kom solen en snabbis, vissa var förberedda och hade solglasögon inbyggda i hjälmen.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
2 AV 5
Son och far Holmström hade riktigt roligt i sin MX-5.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
3 AV 5
Glada miner hos deltagarna när de kom till depå efter körning.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
4 AV 5
Kristoffer Romin från Audi visade besökarna märkets senaste el- och prestandabilar.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
5 AV 5
Matts Persson från Öhlins delade med sig av sin breda kunskap inom stötdämpning.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Vid lunchtid började solen titta fram genom de mörka molnen och en ny laddning förare och bilar intog depåområdet. I en grön MX-5 av första generationen utrustad med ovanliga ekerfälgar hittade vi Staffan och Sören Holmström.
Ni har flera bandekaler på bilen så då är det inte första gången ni kör på bana eller?
– Jo det är det faktiskt. Det är tidigare ägares dekaler. Men jag nöjer mig med att sitta bredvid nu. Sonen får köra, säger Sören Holmström.
Efter några varv har sonen Staffan blivit varm i kläderna, regnet tilltagit och de kommer in i depån. Gladare än någonsin.
– Det råkade bli en 360 här borta men allt gick bra, säger Staffan Holmström och ler brett.
– Det går kanske inte så fort på rakorna med de tar sig inte förbi i kurvorna. Det här är ju en perfekt bil att lära sig bankörning med, fortsätter han.
Några andra som bekantar sig med bankörning för första gången är Oscar Örtegren och kompisen Axel Lidvall i en Hyundai i30 N. Oscar har hittills fått lärt känna bilen på vanlig väg och är uppspelt över att få prova på bana.
– Den här är bra att använda till vardags och sen kan man bara klicka på ”knappen” så blir den ett odjur, säger Oscar Örtegren och ser ut över bilarna som passerar start/mål-rakan.

Visst var det blött men det hindrade inte körglädjen att sprudla.Visst var det blött men det hindrade inte körglädjen att sprudla.Visst var det blött men det hindrade inte körglädjen att sprudla.
Linus Pröjtz höll låda och delade med sig av sina tips för att ha så kul som möjligt på banan.Linus Pröjtz höll låda och delade med sig av sina tips för att ha så kul som möjligt på banan.Linus Pröjtz höll låda och delade med sig av sina tips för att ha så kul som möjligt på banan.
Mini John Cooper Works tätt följd av Renault Mégane Turbo Cabriolet.Mini John Cooper Works tätt följd av Renault Mégane Turbo Cabriolet.Mini John Cooper Works tätt följd av Renault Mégane Turbo Cabriolet.
MX-5 av diverse generationer var ett populärt val.MX-5 av diverse generationer var ett populärt val.MX-5 av diverse generationer var ett populärt val.
Cayman GT4 försöker jaga ikapp Alpine A110.Cayman GT4 försöker jaga ikapp Alpine A110.Cayman GT4 försöker jaga ikapp Alpine A110.
1 AV 5
Visst var det blött men det hindrade inte körglädjen att sprudla.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
2 AV 5
Linus Pröjtz höll låda och delade med sig av sina tips för att ha så kul som möjligt på banan.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
3 AV 5
Mini John Cooper Works tätt följd av Renault Mégane Turbo Cabriolet.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
4 AV 5
MX-5 av diverse generationer var ett populärt val.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
5 AV 5
Cayman GT4 försöker jaga ikapp Alpine A110.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Det blev en relativt blöt dag över Östgötaslätten men trots det fanns flera ljusglimtar. Våra deltagare gav sig ut på banan fulla av förväntan och när de började trilla in i depån efter körpassen var mungiporna högt uppdragna. De flesta tycktes också uppskatta utmaningen med att köra på blött underlag. Vissa önskade att det hade varit ännu blötare.
Här samsas vana förare i värstingbilar med de som aldrig kört på bana förut och kommer med sin vanliga vardagsbil. På Mantorp Park kan de under samma grundförutsättningar lära känna både sin bil, sig själva och banan. Nästa år kör vi igen!