Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

FILM: Batmans bilval? Austin Metro!

Det är bara en dryg månad sen senaste filmen om Batman hade premiär i Sverige. Har du sett den och blev besviken på fordonsmaterialet kanske det kan kännas tryggt att hjälten från Gotham City även kört andra bilar genom åren, exempelvis i denna reklam från 1980-talet – där han kör Austin Metro!

En av de mer omtalade filmerna på senare tid har varit actionrullen "The dark knight rises", den sista filmen i en trilogi med den maskerade Batman som hjälte i fiktiva staden Gotham City. Filmen, som hade premiär den 25 augusti här i Sverige, är dock knappast första gången Batman har synts på vita duken. Tvärt om. Och om du som sett filmen tyckte att fordonsmaterialet inte riktigt levde upp till dina önskemål, kan det vara skönt att han i tidigare gestaltningar har haft andra typer av åkdon. Ett av de mer otippade får ändå sägas vara det vi kan se i denna brittiska reklamfilm från 1980-talet – där Batman kör en Austin Metro.

Austin Metro presenterades 1980, delvis som ett komplement, delvis som en ersättare, till klasssiska Mini. Modellen blev snabbt populär på hemmamarknaden Storbritannien, där den var en av de mest sålda bilarna under hela 1980-talet. På exportmarknaderna blev dock mottagandet svalare, då modellen följdes av tveksam driftsäkerhet och sammansättningskvalitet. En mer prestandaintriktad version, såld som MG Metro, kom 1982. Modellen kom att bli långlivad (dock inte lika långlivad som Mini) och lades ned först 1997, efter att ha sålts under Rovers varumärke de sista sju åren, mot slutet som Rover 100. Drygt två miljoner exemplar kom dock att byggas, men trots det är Metro en ovanlig syn i dag. Filmen ser du nedan.

https://youtu.be/qm8tBM-Nr5Q?width=575&height=353