FILM: Nissans imponerande historiska samling

Japanska Nissan har en stor samling historiska modellen, noggrant undanställda och under god vårdnad, men inte öppet för allmänheten. Se filmen där vd Carlos Ghosn besöker samlingen.

Nissan har ett rikt historiskt arv att falla tillbaka på. Det bevisas om inte annat av den stora samling av klassiska Nissan- och Datsunmodeller som företaget har samlat ihop under årens lopp. Samlingen står prydligt och noggrant undanställd i en stor lagerlokal i japanska Zama, och målsättningen är att hålla omkring 70 procent av de historiska fordonen i körbart skick.

Tyvärr är inte samlingen öppen för allmänheten, men när Renault-Nissan-koncernens vd Carlos Ghosn besöker så öppnas självklart arkivet upp. Ghosn bjuds också på en tur i en Datsun 17, som byggdes på 1930-talet. Filmen bjuder också på intervjuer med ingenjörer som jobbat på Nissan sedan 1960-talet, bland annat med utvecklingen av den första generationen Nissan Sunny som kom 1967.

Samlingen innehåller 400 bilar från alla skeden i Nissans historia, från mellankrigstiden fram till i dag. Om Nissan överväger att öppna ett museum vet vi inte, men det antyds i filmen att så kan komma att ske. Och visst vore det kul om allmänheten fick beskåda den imponerande samlingen?

Se filmen nedan.

https://youtu.be/ozdvxYNJ9LE?width=575&height=353