Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gulf på väg tillbaka – igen

Ett av de klassiska bensinbolagsnamnen är på väg tillbaka till svenska vägar. Varumärket Gulf, som har ett tidigare misslyckat relanseringsförsök i bagaget, ska nu komma att pryda omkring 100 bensinmackar inom några år.

Du som läser Klassiska Bilars artikelserie Mackar vi Minns har sett några exempel på mackar från Gulf. Trots att företaget lämnade Sverige redan 1983, först av de stora bensinbolagen från bilismens guldålder, och då sålde sina mackar till Q8, finns det ännu en hel del rester att hitta utmed vägarna.

Och trots att nära trettio år har gått sedan dess är fortfarande Gulfs brandgula skiva ett välkänt varumärke – som nu är på väg tillbaka. Redan 2008 hade företaget Nordic Oil förvärvat rättigheterna till varumärket i norden, och började skylta om Q-Star- och Pump-mackar i södra Sverige. Företaget gick dock i konkurs och mackarna skyltades snart tillbaka.

Nu finns rättigheterna hos oljegrossisten Hansen Racing, och det är de som nu tecknat ett avtal om att använda namnet med EMAB, som är en branschorganisation för fristående bensinmackar. Målsättningen är att Gulfs välkända brandgula skiva ska pryda omkring hundratalet bensinmackar inom några år. Mackarna som kommer att skyltas om är dels sådana som hittills varit utan bolagsnamn, dels sådana som i dag drivs inom franchiseavtal med exempelvis Shell.

Macken på bilden ovan är Gulf-macken i Björklinge, på bild från ett vykort.