Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bortförklaringarna håller inte, Nissan!
Bortförklaringarna håller inte, Nissan!
Bortförklaringarna håller inte, Nissan!
Bortförklaringarna håller inte, Nissan!

Haldex och framtiden – en lång historia

Enoch Thulin var en av Sveriges flygpionjärer i början på 1900-talet, som tionde svensk fick han sitt flygdiplom utfärdat 1913. Doktorsavdelningen ”Om luftmotståndet mot plana ytor” från 1912 fick stor betydelse för förståelse av aerodynamiken. Under första världskriget blev han hjälte genom att bland annat lokalisera två fastfrusna finska fartyg när han isspaningsflög. Redan innan dess, 1915, startade han flygplanstillverkning i Landskrona. Mannen hann till och med ge sig in i bilbranschen, Thulinbilarna blev inte många men ändock.

14 maj 1919 gjorde Thulin sin sista flygning. Vid en flyguppvisning i Landskrona dödsstörtade han.

Idag finns visserligen några Thulinbilar kvar, men allra tydligast bärs hans arv vidare genom industriföretaget Haldex. Platsen för huvudkontoret är fortfarande Landskrona men företaget lever inte på flygindustrin utan framför allt på lastbilsbromsar. Sedan slutet på 90-talet är de dock mest kända för allmänheten tack vare fyrhjulskopplingen för personbilar. Även om den divisionen inom företaget är den allra minsta i frågan om omsättning. 

När Saab 9-3 (och senare nästa 9-5) nu får fyrhjulsdrift är det Haldex som står för lösningen. Inte mindre än sju gånger tidigare har Saab och Haldex jobbat i projekt för att få Trollhättebilarna mer än framhjulsdrivna. Men Saab har gång på gång backat ur av 

ekonomiska orsaker.

I Black Turbo begår dock Saab fyrkrafspremiär och gör det med besked. Saab är nämligen första kund som köper till bakaxeldifferentialen. Den medger att kraften som förmedlas till bakaxeln sedan kan styras till de olika hjulen beroende på situation och vilket beteende man vill att bilen ska ha.

På Ljungbyheds flygfält fick redaktionen möjlighet att köra fyrhjulsdriven Saab 9-3 med och utan differentialen inkopplad. Herrejösses vilken skillnad. 9-3: an gick som en riktig sportbil med differentialen inkopplad, ett helt annat kurvgrepp. 

Betydligt viktigare för vanliga bilköpare är dock att retursladdarna efter en undanmanöver blev betydligt mindre. Sällan har en liten extrakoppling gett så mycket extra körglädje och säkerhet i en helt vanlig personbil. Saab har försprånget, nu är det bara frågan om hur länge de får behålla fdet. Övriga biltillverkare med och/eller säkerhets och sportambitioner borde omedelbart köpa in differentialen.