Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100330-väntan på något värre
100330-väntan på något värre
100330-väntan på något värre
100330-väntan på något värre

I väntan på något värre

Varningar kan man ta på två olika sätt, antingen bry sig, eller inte alls. Vi har inget annat val än att åka rakt emot dem. 

Sedan vi kom in i Etiopien har vi blivit överrösta av rykten och rapporer som alla talat om häftiga regn i norra Kenya. Kruxet är bara att detta är en period som egentligen kännetecknas av torka. Regnperioden ska enligt tradition först börja den kommande månaden. 

Regn i kombination med obefintlig asfaltsväg på 60 mil är inga jättebra nyheter, det innebär snarare översvämmade flodfåror och lervälling.  För oss finns det däremot inget annat alternativ än att ta oss an gyttjehålet. Egentligen hade vi tänkt åka mot Kenyas gräns redan i dag, tisdag, men efter lite överläggning bestämdes det att vi skulle stanna ännu en dag i Awassa för att införskaffa utrustning att bogsera, dra och slita fram bilarna. Så med ny kätting, rep och träplankor i bagaget dundrar vi återigen söderut på onsdag morgon. Förhoppningsvis når vi gränsstaden Moyale under kvällen och kan passera över gränsen direkt. Då kan vi ägna torsdagen helt åt hållet åt bilkörning och få så många ljusa timmar på vägen som möjligt. Till första staden, Marsabit, är det 25 mil, vi hoppas i alla fall att klara av det under torsdagen. 

När vi under gårdagskvällen passade på att använda oss av ett öppet internetnätverk i stan knackade det plötsligt på fönsterrutan. Utanför stod två herrar vid namn Johnnie och Mattias som för knappt fyra år sedan byggde ett barnhem här i Awassa åt tretton föräldralösa barn. Deras arbete resulterade i dokumentären Hello Africa som sändes på Kanal 5 under 2007. Självklart kunde vi inte motstå att besöka hemmet under tisdagen och träffa barnen. Innan de flyttade till hemmet bodde alla på gatan, eller under mycket svåra förhållanden. Men i dag har de tillsammans bildat en ny familj och de får mat varje dag samtidigt som de går till skolan. Det är ett beundransvärt arbete som ligger bakom detta otroliga hus. Vår gåva till barnen blev två av de fotbollar vi fått i uppdrag av Adidas att skänka bort.

På onsdag morgon, 09:45, kommer vi att medverka i Nyhetsmorgon på TV4. Avbryt då det ni gör och slå på tvn och hör en direktsänd intervju med oss via satellittelefonen.