Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bortförklaringarna håller inte, Nissan!Bortförklaringarna håller inte, Nissan!Bortförklaringarna håller inte, Nissan!
Bortförklaringarna håller inte, Nissan!

Intensivt älskande kan lätt förblinda

Det är inte lätt med kritik. Efter min förra ledare fick jag, om inte en mailstorm så ändå en hel del arga påminnelser om att Volvo är ett fantastiskt bilmärke och att jag som svensk inte borde kritisera företaget som skapar så många jobb i Sverige.

Samtidigt fick jag motta ungefär lika många mail och kommentarer på våra hemsida om att Volvo vann testet över Audi. Helt plötsligt var tidningen alldeles för Volvovänlig. Personer som gillar svenska bilar och personer som gillar tyska bilar gör det nästan alltid med en intensitet som gör att de ofta missar hela bilden. I det här fallet – Volvo har varit och är fortfarande usla på att utveckla och sälja miljöbilar och XC70 D5 är en bättre bil än Audi Allroad 2,7 TDI, speciellt när priset vägs in.

Ovanstående betyder inte att Volvo alltid kommer att vara usla på miljöbilar – hoppas jag för märkets egen överlevnad. Nya ReCharge Concept är ett fall framåt, om den nu blir mer än ett koncept.

Likadant har Audi andra modeller och motorversioner där de slår Volvo på fingrarna i även när andrahandsvärdet för svenskmärket vägs in.

En av de intressantare Audimodellerna just nu för svenskt vidkommande är A3 e-Power. Visserligen är den för dyr, bullrig och sladdar sig genom älgtestet med full last, se test i TV 14/07. Men svenska folket har lärt sig av finansminister Anders Borg att miljöbil ger 10 000 kronor tillbaka och därför är vi unika i Sverige. Vi köper nämligen just nu cirka 13-15 procent av årsproduktionen, vilket gör Sverige till den tredje största marknaden i Europa efter Tyskland och England.

Där ser bland andra Volvo att miljövänligare bilar betyder försäljningsframgångar. Det om något borde få både Volvo och Saab att fortsätta med etanolspåret samtidigt som företagen blir betydligt bättre på att minska vikt och förbrukning i alla sina bilar och då främst i dieslarna, så att fler modeller kvalar in som miljöbilar.