Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lappen ryker som aldrig förr

Digitaliseringen är orsaken till varför både fler får en bot och varför så många fler får körkortet indraget...

Vänner, släkt (den gasglade svågern) och vänner. Alla drabbas. Det har blivit betydligt tuffare där ute på vägarna. Möjligen står du också där utan rätt att ratta.
Polisen drar in körkort som aldrig förr. Under det första halvåret återkallade Transportstyrelsen 20 303 körkort på grund av fortkörning. Allt talar för att rekordtakten fortsätter. När det gäller de som klarade lappen men fick en bot så ökade de från dryga 47 000 personer första halvåret 2019 till cirka 66 000 personer i år.
Aha, vi kör fortare och fortare och därför ökar antalet överträdelser, tänker du. Men det stämmer inte, enligt Polisen. Tvärtom kör vi nu generellt sett långsammare tack vare de fartsänkningar som genomfördes för några år sedan.
I stället är det modeordet nummer ett som ligger bakom den ökade intäkten till statskassan – digitalisering. Jag vet inte om du varit med om det, eller har hört talas om hur det kunde gå till innan 2020. Men jag vet från säkra källor, jag satt i passagerarsätet en gång och känner dessutom några poliser, berätta hur det kunde gå till. Medelålders svensk man har bråttom hem till familjen på söndagen efter jakt/golf/triathlon och ligger i cirka 145 km/h på motorvägen. Det kan tydligen lätt bli så, har jag hört.

Krönikör

Daniel Frodin är Teknikens Världs meste chefredaktör genom tiderna med 14 år på posten. Han bor numera i Dalarna, tävlar framgångsrikt i historisk racing och samlar på bilar som han ibland inte visste att han ville ha.

Bakifrån närmar sig en mörk Volvo/VW/Mercedes och efter någon kilometer börjar bilen bakom blinka med de dolda ­blåljusen i fronten. Diverse svordomar, kanske till och med nåt könsord, kommer över läpparna från föraren. Stämningen i kupén blir något tryckt, blodtrycket går upp och plötsligt känns det lite varmt i bilen.
Korrekt och trevlig polis frågar om det inte gick lite fort. Ja, jo, kanske det. Oj, det var inte meningen. Jag beklagar. Samtalet kommer in på var sällskapet befunnit sig över veckändan och var de ska nu. Lite snack om jakt/golf/triathlon och sedan det förlösande från konstapeln – ja, det är ju väldigt dumt att köra så här fort men om du lovar att köra lugnare i fortsättningen så skriver jag att du körde i 139 km/h så behåller du lappen och jag slipper hålla på med det tidsödande pappersgörat, okej?
Föraren får nåt religiöst i blicken, ler. skrattar och nickar jakande flertalet gånger. Vill helst ge polismannen en kram, men sansar sig. Glider sakta ut på motorvägen igen och håller 112 km/h hela vägen hem. Bägge känner sig som vinnare. Men kanske allra mest polismannen som fått dela ut en saftig bot, fått föraren att sakta ned och genom sin närvaro på motorvägen med blåljusen tända markerat sin närvaro och fått övrig trafik att lätta på gasfoten. Men viktigast av allt, han/hon slapp fylla i den ytterst tidsödande rapporten om återkallande av körkort. Så var det förr. Nu är det andra bullar.
Några tryck på en digital skärm och det är i dag lika lätt att ge en bot för 141 km/h som för 139 km/h. Digitaliseringen är alltså orsaken till varför både fler får en bot och varför så många fler får körkortet indraget under några månader.

Slutsatserna av detta kan vara flera, beroende på hur man ser på saken. Digitaliseringen effektiviserar alla delar av samhället. Även poliser kan vara lata och avskyr pappersgöra. Eller det allra tydligaste – håll hastighetsbegränsningarna, det har aldrig varit så lätt att åka fast som nu.

Frodin rekommenderar

Om du har en modern bil så är den redan digitaliserad. Förvånansvärt många som har en adaptiv farthållare använder den inte. Börja med det, du håller rätt hastighet, körningen blir jämnare för både dig och omgivningen.