Äger du bilen eller äger bilen dig…?

Anledningen till förbudet är förstås alla kameror som Tesla-bilarna är utrustade med, kameror som spelar in inte bara när bilarna körs utan även när de står parkerade, det så kallade Sentry Mode. Tesla-bilarnas kameror ses därför som ett säkerhetshot.
Nu är det förstås en extrem form av informationsinhämtning som det så fint heter i den militära världen. HUMINT är ”human intelligence” och SIGINT är signalspaning, eller på ren svenska – tjyvlyssning.

Förr i tiden behövde man båda, dels att nån sa nåt till nån i verkligheten och dels att man avlyssnade olika kommunikationskanaler. Nu delar vi vanliga människor precis hur mycket information som helst om oss själva på internet, så man kan säga att det här har smält samman och blivit till en jätteindustri.
Techjättar som Google och Facebook med flera tjänar miljarders miljarder på din data. Du tittar på hundvalpar på internet, och vips är både Facebook och Instagram fyllt av annonser för hundmat och hundförsäkringar.
Internets aktörer ser hur du klickar och scrollar och säljer sedan den datan till annonsörer, eller vilka som nu vill köpa informationen. Förra året beräknades den här ­marknaden vara värld 203 biljoner dollar. Det är ju pengar det med.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill