Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är det nu slit-å-släng-eran får sitt slut?

Jag var ute och gick med hunden i helgen som gick, och noterade en markant skillnad i bilbeståndet längs den långa söndagsmorgonhund­promenadslingan.

I det nybyggda huset som tidigare huserade en BMW i4 och en BMW X7M bor det nu ”bara” en Lynk&Co 01. Och nej. Huset har inte bytt ägare. Men ägarna har nog ”bytt” ekonomi precis som de flesta andra av oss.
Högre räntor och dyrare smör har fått många att se över vad pengarna faktiskt går till – och vips rusar intresset för att ta hand om befintligt material i stället för att köpa nytt. 

När jag som barn kom upp i bilintresserad ålder fanns det en (1) ny bil i vårt radhusområde. En Saab 900 Turbo. 16-ventilers. Den där diffusa vitgröna färgen som aldrig såg riktigt vit ut. Den ägdes av en egenföretagare och var den första bil jag åkte över 200 km/h i. Alla andra körde begagnat. Förmodligen för att de rörliga räntorna var på närmare femton procent än 1,5 som vi haft under lång tid nu. 

Jaha. Vad har forntiden med nutiden att göra då, tänker du kanske? Jo, nu ska du få höra. Konstigt nog så verkar det som att bilar hade en tendens att hålla mycket bättre på den gamla onda tiden. Kanske en liten aning för att det var betydligt mindre trasslig teknik i dem på den tiden, men förmodligen allra mest för att det var mer ekonomiskt och själsligt fördelaktigt att faktiskt ta hand om sin bil.
Ingen hade råd att att slita och slänga då. Man bytte olja och bromsbelägg i god tid, gärna långt innan servicebokens noteringar ropade om det från sin plats i handskfacket. Och då håller ju grejorna så mycket bättre än om man gör som jag – kör tills bromsarna signalerar med skrap­ljud att det är dags att serva.

Nybilsförsäljningen har gjort en tvärnit, i princip alla bilar som syns i statistiken just nu såldes redan ifjol. Men begagnathandlarna gnuggar händerna och ser stigande priser, vilket så klart är kul när du ska sälja men trist när du ska köpa.
Så det gäller att sålla agnarna från vetet. Se till att hitta en väl omhändertagen bil, kanske rentav den där snabba Saab 900 Turbon från mitten av 1980-talet. Den är garanterat sliten, men garanterat inte slängd. Bilar som är lite mer än ”bara” en bil får ofta också lite mer kärlek. Försök att hitta en sån, så kanske du rentav byter upp dig till en äldre, billigare men bättre bil.