Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Framhjulsdrift: BMW 2-serie Active TourerFramhjulsdrift: BMW 2-serie Active TourerFramhjulsdrift: BMW 2-serie Active Tourer
Framhjulsdrift: BMW 2-serie Active Tourer Foto: Copyright BMW AG..For press purposes only..

Är en framhjulsdriven BMW verkligen så illa?

Med tanke på att väldigt många BMW-förare redan tror att de kör framhjulsdrivet, vad spelar det då för roll om BMW erbjuder framhjulsdrift?

Nu har BMW presenterat sin första framhjulsdrivna bil, 2-serie Active Tourer, och domedagsprofetiorna från allmänheten lät inte vänta på sig. ”BMW har sålt sin själ till djävulen”, ”BMW har tappat all min respekt”, ”Betyder pengar allt?” och ”Jag har köpt min sista BMW” är några varianter man kunnat läsa runt om på nätet det senaste dygnet.

Men är det verkligen så illa om BMW, som mer eller mindre utvecklar sina bilmodeller helt på egen hand (Toyota-samarbetet har ännu inte burit frukt), flyttar drivningen till framaxeln på några kommande modeller av mindre storlek? De gör det dels är det för att kunna vara kostnadseffektiva (layouten delas med Mini) och dels för att göra en kompakt bil så utrymmeseffektiv som möjligt?

Faktum är att när BMW för nästan exakt fyra år sedan presenterade sina planer på att bygga framhjulsdrivna småbilar så gick folk i taket redan då. Men BMW-chefen Norbert Reithofer kontrade genast att han inte kände någon oro över huvud taget inför framhjulsdrift från München, trots högljudda reaktioner på Internet.

 BMW hade nämligen en undersökning att luta sig mot, en undersökning som visade att 4 av 5 ägare av BMW 1-serie tror att de redan kör framhjulsdrivet.

Många köper uppenbarligen BMW, i alla fall de mindre modellerna, utan att ha koll på vilket hjulpar som driver. Så om de får framhjulsdrift på riktigt lär inte göra någon direkt skillnad. Största skillnaden skulle i så fall kunna vara att de blir säkrare förare när de väl får sladd.

 Dessutom så klagar ju ingen på Mini som alltid har varit framhjulsdriven. Den hyllas allt som oftast som pigg och körglad, trots drivning ”i fel ände”.

Större BMW-modeller, från 3-serie och uppåt, lär knappast tappa sin drivning på bakhjulen. Det får vi förmoda. Men vem vet, kanske i alla fall 3-serie ligger i farozonen i framtiden...?!