Foto: Expressen Lifestyle

Bara elände – men i Monaco måste jag lyckas!

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 10/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

London (Teknikens Värld). Nu måste det hända något snart! Så motigt som jag har haft det på senaste tiden tycker jag inte det vore mer än rätt om turen vände sig.
En seger i Monaco skulle smaka – och det är en seger jag siktar på. Det är ju min favoritbana. Det var där jag slog igenom – så heter det väl? – förra året när jag blev tvåa. Gatloppet i Monaco passar mig precis.
Efter BOAC 1000 km på Brands Hatch stack jag direkt till Spanien för att testa däck inför VM-loppet på Jarama den 1 maj. Jag körde det första exemplaret av March 721X, alltså den vagn som debuterade på Brands Hatch och som nu körs av Niki Lauda.
Det gick faktiskt riktigt skapligt och nog trodde jag på en bra placering i Spanien när jag flög till Monza för att göra en ny insats för Ferrari i sportvagns-VM.
På träningen inför 1 000 km-loppet gick det också perfekt. Den vagn som jag och Tim Schenken kör gick som ett skott runt Monza och vi hade också den bästa träningstiden. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill