Foto: Shutterstock & Teknikens Värld

Baserad på en verklig händelse

Verkligheten. Den finns där ute. Även jag måste då och då förhålla mig till verkligheten och inte bara drömma mig bort bakom tangenterna. Så därför hoppar vi raskt till Sveriges Chicago – Borlänge.

Tidpunkt – för exakt fyra veckor sedan, alltså den andra september det udda OS-året 2021.
Skådeplatsen är riksväg 70, strax ­utanför Bragestaden. Centralgestalt är en granne här på landsbygden, en ovanligt lugn och strävsam man som tidigare varit lastbilsåkare och har kvar en lastbil för hushållsbehov på ålderns höst. Vi kan kalla honom Kalle.

Kalle sitter i sin lastbil och ­närmar sig Borlänge söderifrån, ni vet från rumpmase­land. Strax utanför staden är det stor poliskontroll. Mangrann uppställning från kommunens trafikpolis. Ekipaget vinkas in.
På lastbilens tippbara flak huserar fyra ensilagebalar på sisådär 600 kilo stycket. Kalles lastbil och last inspekteras grundligt. Polismännen far runt och tittar så att allt är trafiksäkert och granskar varje detalj. Allt är i sin ordning förutom det oumkullrunkeliga faktumet att balarna inte är surrade eller fästa med spännband, som förordningen kräver.
Kalle argumenterar att balarna är placerade på så sätt och är så tunga att de omöjligt kan röra på sig. Konstaplarna köper inte den förklaringen.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill