Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten
071203-höj-bilskatten

Bevare mig för bilexperten!

Mikael Stjerna har mött Sveriges mest försiktiga Bilexpert.

I morse träffade jag en så kallad "Bilexpert". Han som följer med grannens halvsyster och ger tummen upp eller tummen ner när det ska bytas bil.

Så här var det. En kvinna svarade på annonsen på min Subaru Outback från 1999. Eftersom hon inte var bilkunnig ville hon att vännen, Bilexperten, skulle se på bilen. På parkeringen på byggmarknaden där vi träffades blåste det kallt och temperaturen höll sig kring nollan. Brrr… Experten tittade som hastigast på bilen och tog sedan en kort provtur med köparens make som också följt med. Kvinnan och jag stannade kvar och tittade lite på hennes bil, en snarlik Legacy med 17 000 mil på mätaren och med en nätt krockskada fram. Den var obesiktigad och luftkonditioneringen fungerade inte, men annars verkade den vara okej. Hon hade satt ut sin bil på annons och berättade att många hade ringt på den. Så kommer Bilexperten tillbaka. Själv kände jag en viss tillförsikt. Bilen var ju bra. Jag hade dessutom kostat på ett test på Motormännens testcenter. Eftersom den bara gått 7 000 mil så var den väldigt osliten.

Men Bilexperten hade inte lurats av så enkla valserna. ”Den verkar ju vara bra. Nästan misstänkt bra. Det är ju knappt några stenskott på den. Den kanske är krockad och omlackad!” säger han. Jag visar då protokollet från Motormännens testcenter där det framgår av mätningen av lacktjockleken att höger framdörr, vänster framdörr samt vänster bakskärm är omlackade. Ingenting annat, och absolut ingenting i fronten.

Bilexperten:

”Något konstigt är de. Se på strålkastarna, de ser ju nästan nya ut. De måste ha bytt dem. Den kan vara krockad och sedan fuskreparerad”. Jag insåg då att det inte skulle bli någon affär. Bilexperten hade bestämt sig. Vad betyder tre timmars undersökning hos Motormännen jämfört med en kvart i händerna på en riktig Bilexpert?

Nada.

Bilen kunde vara krockad, omklädd med nya karossdelar tagna från en kanske stulen bil, kanske mätarskruvad… Serviceböcker kan det ju fuskas med… Den oslitna inredningen kanske kommer från en annan bil… vem vet? När jag åker därifrån ser jag säljarens krockskadade, slitna åk i ögonvrån. Tänk om man hade en sådan. Vad lättsåld den skulle vara.