Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilokunskap orsakar svåra skrattanfall

Som tur är har långt ifrån alla mina vänner något slags bilintresse. Trots att de här grejerna med fyra hjul är skadligt roliga att både prata om och använda sig av kan det vara uppfriskande att låta de små grå sysselsätta sig med andra spörsmål ibland.

Av alla dessa vänner finns det en kompis – vi kan kalla honom Jonas Örtquist – som tar priset när det gäller bilokunskap. Detta trots att han äger en bil. En grå Nissan Bluebird från 1988, men ändå.

När jag, Jonas och ytterligare två kompisar packade in oss i en ny Citroën C5 och begav oss mot Göteborg för att bese bland andra Neil Young, Fleet Foxes och Håkan Hellström på ljuvliga Way Out West-festivalen pratade vi om semestrar. Jonas berättade om familjens resa till släkthuset i Kopparberg. In med två barn och fru i Bluebirden (väldigt snyggt modellnamn för övrigt).

– Jag tyckte det var lite konstigt när oljelampan började lysa när jag körde i stan (Stockholm, reds. anm.). Men så fort jag kom ut på en större väg och kom över 70 så slutade lampan lysa, berättade Jonas med inlevelse.

Stannade du inte och kollade oljan?

– Nej, det slutade ju lysa.

Jaha, så det gick bra?

– Nja, jag höll ju typ 110–120 hela vägen till Örebro och sedan är det 90-vägar nästan ända fram till stugan. Då började lampan lysa igen.

Vad gjorde du då?

– När jag kom fram till stugan drog jag upp stickan och den var snustorr.

Hur mycket olja fick du i, två flaskor?

– Det tog en jäkla tid. Först var jag tvungen att hitta en så smal tratt som möjligt, det var inte lätt. Och det tog ju en jäkla tid att få i oljan i det där smala hålet som stickan satt i.

(Lång skrattpaus.) Hur lång tid tog det?

– Efter ett tag så tittade jag omkring mig där under huven, och under en massa damm fanns ett lock som det stod ”oil” på. Så då slutade jag med tratten, det var ju dessutom sjukt svårt eftersom hålet var nästan obefintligt. Då gick det snabbare.

(Mer skratt.) Hur går bilen nu?

– Helt otroligt bra, som en klocka.

Varför stannade du inte till hemma i Stockholm när oljelampan lyste första gången?

– Jag trodde lampan var trasig och det verkade så jobbigt att byta den, du vet, montera bort alla instrument och sånt.

Min skrattattack återupptas.

På väg hem från Göteborg får Jonas köra C5:an. I höjd med Örebro (Jonas tar en liten omväg) noterar jag från baksätet att han kör på femman i 120 km/h.

– Jonas, det är bättre om du lägger i sexan, då spar vi en hel del diesel.

– Jaha, finns det en växel till!?