BÖB – bilöverintresseradebarn

Med de formativa barnåren i det DDR-Sverige som var ­realitet under 1970- och 1980-talen var utbudet av tjeckiska dock­filmer och inslag om skogsstrejker en verklighet i barn-tv-tablån.

Om du hade det minsta intresse för någon slags barnkultur producerad väster om Göteborg gick du bet. Som mikroskopisk motvikt erbjöds Dallas för den vuxna publiken, mest för att visa hur förkastlig och destruktiv kapitalismen var, såklart.
Själv förstod jag ytterst lite av handlingen i oljestaden och somnade in lycklig när jag sett Victoria Principal slå igen dörren på en röd Mercedes R107 i vinjetten. 

Som BÖB – bilöverintresseratbarn – var Magnum PI en lisa för den svårt törstande bilsjälen. Tom Sellecks röda Ferrari 308 GTS var en oas i en bilfri öken. Lika bra att inse fakta och anpassa sig till verkligheten. I stället för att klaga över att de spännande kanaler och program som visades i det udda tv-formatet Fönster mot tv-världen aldrig någonsin nådde SVT så utvecklade jag en slags manisk sport i att känna igen bilar i stället för att följa handlingen i det påvra och reglerade tv-utbud som gavs.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill