Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BÖB – bilöverintresseradebarn

Med de formativa barnåren i det DDR-Sverige som var ­realitet under 1970- och 1980-talen var utbudet av tjeckiska dock­filmer och inslag om skogsstrejker en verklighet i barn-tv-tablån.

Om du hade det minsta intresse för någon slags barnkultur producerad väster om Göteborg gick du bet. Som mikroskopisk motvikt erbjöds Dallas för den vuxna publiken, mest för att visa hur förkastlig och destruktiv kapitalismen var, såklart.
Själv förstod jag ytterst lite av handlingen i oljestaden och somnade in lycklig när jag sett Victoria Principal slå igen dörren på en röd Mercedes R107 i vinjetten. 

Som BÖB – bilöverintresseratbarn – var Magnum PI en lisa för den svårt törstande bilsjälen. Tom Sellecks röda Ferrari 308 GTS var en oas i en bilfri öken. Lika bra att inse fakta och anpassa sig till verkligheten. I stället för att klaga över att de spännande kanaler och program som visades i det udda tv-formatet Fönster mot tv-världen aldrig någonsin nådde SVT så utvecklade jag en slags manisk sport i att känna igen bilar i stället för att följa handlingen i det påvra och reglerade tv-utbud som gavs.

Mest hojtade jag Saab! eller Volvo! så fort jag såg en svensk bil i tv-program som inte var svenska. Med tanke på hur speciella de bägge svenska märkenas nackstöd såg ut jämfört med övriga bilvärlden vid denna tid så var det rätt lätt att på en nanosekund kunna identifiera en Torslandakärra eller Stallbackavagn.
Att identifiera bilar i filmer och tv-serier så fort det bara går och sedan delge den till en avgjort ickeimponerad tv-soffa som hellre följer handlingen än bilfloran har dock fortsatt genom åren.
Precis som när jag var liten så blir jag även i dag extra glad när jag noterar en Volvo eller Saab i ett populärkulturellt sammanhang, om än så litet. Jag minns det som det var igår när jag i tonåren identifierade en svart 740 Turbo som syntes i någon tiondels sekund i förtexterna till ett Seinfeld-avsnitt. Wow, att en bil från lilla Sverige är med i en på den tiden så cool serie. Om den svarta Volvon verkligen var med i serien kan diskuteras. Att den amerikanske komikern körde olika Saab 900 cabriolet var dock tydligt, ett glädjeämne i sig själv.

Vilka är då de största triumferna i coolhet, i kredibilitet för de svenska bilmärkena? I Helgonet är det så uppenbart att Roger Moore kör en produktplacerad P1800. Och att agent 007 kör Volvo S40 T5 en sekund eller två i Casino Royale är en av de mest tydliga och inte så charmiga produktplaceringarna. Nej, jag menar när bilarna är med på sina egna meriter utan att biltillverkaren betalat för det.
Svaren är säkerligen lika många som det finns svenska bilnördar. Men när en Volvo 240 skymtar till i en av 1990-talets mest definierande filmer, Boyz in the Hood så klappar hjärtat lite extra. Men högst däruppe på toppen tronar ändå Heat från 1995. Mästerverket där Al Pacino och Robert De Niro gör upp om vem som är den coolaste skådespelaren är säkert intressant. Men för en svensk bilintresserad blir det inte bättre än när svart Saab 900 Turbo med vinge och en vinröd Volvo 240 körs i skjutscenerna. 

Vann bankrånaren De Niro mot polisen Pacino? Jag kommer inte ihåg eftersom det var så stort att Sweden’s finest fått göra upp i en riktig Hollywoodrulle att jag mest satt i positiv chock i biomörkret. Slutet gott, allting gott.

Frodin rekommenderar

Grand Tour Lochdown. Barnsligt och förutsägbart men ändå kul och fnissframkallande. Gamla Top gear-gänget har gjort det igen, köpt gamla bilar och ställts inför larviga uppdrag, denna gång i underbara Skottland under pandemin. Finns på Amazon Prime.