Coolare än Tesla – lämnar Koenigsegg bakom sig
Det finns likheter mellan Mate Rimac och Lionel Messi. Båda oerhört begåvade, sistnämnda på fotbollsplanen och förstnämnda inom den omställning bilvärlden just nu genomgår.
I vissa delar av sportuniversumet talas det mycket om att det sista kapitlet i sagan om geniet från Rosaria nu skrivs. Argentinaren är den odiskutabelt störste inom fotbollen någonsin och har precis bytt klubb från Kataloniens huvudstad till Frankrikes dito.
Lionel Messi går in i sluttampen på sin karriär men har redan slagit alla rekord som är värda att slå och framför allt gjort det på ett helt unikt sätt. I en lagsport och i det väldigt speciella Barcelona som under lång tid var uppbyggt på ett både imponerande och till döden tråkigt passningsspelande bollinnehav vars syfte var att bryta ned motståndarlaget så var Messi spelaren, soloartisten som bröt mönstret och helt - alltså helt - på egen hand gjorde soloräder in mot motståndarens straffområde och gjorde målen.
En spelstil som fungerade utmärkt på Pelés tid och även när Maradona var aktiv. Men i takt med ökad professionalism minskade utrymmet för dribblers, genier som kunde snurra upp en hel backlinje en och två gånger om. Tills Messi kom.
Svaren på varför den kortväxte och tunne killen kunde åstadkomma allt detta i match efter match på allra högsta nivå var bland annat hans oerhörda snabbhet i benen. Hans korta ben tar fler men kortare steg för varje löpmeter jämfört med motståndarnas. Han kan därför snabbare byta riktning än den oftast store, traditionellt skolade backen som Lionel lätt tunnlade fram mot nästa mål. Detta tillsammans med hans blick för motståndaren, vilken fot han står på är avgörande för nästa steg.
Likheterna med Mate Rimac är inte slående, men de finns helt klart där. Född i Bosnien-Herzegovina 1988 (ett år yngre än argentinaren) men uppvuxen i Tyskland hade Mate Rimac svårt att känna sig accepterad i skolan när familjen sedan flyttade till Kroatien när han var 13. Men hans uppfinnarlusta gav honom samma starka övertygelse som Messi hade inom fotbollen när han korsade Atlanten som småväxt 13-åring för att sedan rekordsnabbt avancera inom Barcelona FC.
Mate Rimac gick helt in för teknik, elektronik och sina uppfinningar. Ivrigt påhejad av en betydelsefull lärare hittade Rimac sitt självförtroende inom innovation och parade det med sitt intresse för bilar. Redan vid 17 års ålder ansökte han för två patent, bland annat för dödavinkel-varnare. Mates vurm för bilteknik manifesterades när han utvecklade en 1984 års BMW 3-serie till elbil och gjorde den snabbare och snabbare på den kroatiska racingscenen. 2009, vid den ansenliga åldern av 21 jordsnurr, startade han företaget Rimac i ett garage. Företaget vi 2021 känner som det absolut främsta gällande elektriska supersportbilar. Tidigare i år lyckades han tillsammans med Porsche köpa anrika Bugatti från VW-gruppen. Och här handlar det inte främst om pengar utan om nytänkande innovation. Porsche, Hyundai och Kia använder 800-voltsladdteknik i sina elbilar – utvecklad av Rimac. Att bygga supersportbilar som är snabba är på ett sätt väldigt mycket enklare än att utveckla teknik för bilar som du och jag har råd med och kör till vardags, här är Rimac unik.
Det är uppenbart att Mate Rimac är så begåvad och framför allt har förmågan att omsätta talangen i praktiska lösningar att han helt på egen hand hittills – likt Messi – snurrat upp en hel bilvärld. Kristian von Koenigsegg har lyckats med något fantastiskt genom att bygga oerhört snabba bilar som kan köra rakt fram med den fossila förbränningsmotorn och sedan bromsa oerhört kraftfullt. Elon Musk har på ett imponerande sätt gång på gång lyckats se in i framtiden och förutse digitala betallösningar som Paypal och elbilens frammarsch i Tesla men han sitter inte själv och utvecklar tekniken, som Mate Rimac.
Både Elon Musk och Mate Rimac är uttalade fan av Nikola Tesla. Musk så till den grad att han döpte sitt bilmärke efter uppfinnaren. Mate Rimac gjorde och gör något ännu mycket större, han fortsätter att själv, personligen utveckla och innovera i den elektriska gudfaderns fotspår. Han är både nuet och framtiden inom elektriska bilar, oavsett toppfart och plånbok.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se