Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dags att skrota blinkersen

Finns det något som är onödigt på en bil så är det blinkersen!

Det är ju snart sagt ingen som använder den där spaken till vänster om ratten. Var man än kör i Sverige så är får man gissa sig till när en bil ska ändra körriktning. I rondeller, i korsningar och på motorvägen när filbyte ska göras. Varje gång jag ser någon använda bilens blinkers, eller körriktningsvisare som det formellt heter, reagerar jag – positivt alltså. Jag blir helt enkelt glad.

 Ta morgonens tur in till jobbet som exempel. Det var – i nämnd ordning – två SL-bussar, fyra bilar, jag samt ytterligare en SL-buss som körde i ”kolonn”. Vi skulle alla köra av, ned mot motorvägen via en påfart. De två främsta SL-bussarna blinkande inte. De fyra personbilarna framför mig blinkade inte. ”Som vanligt”, tänkte jag och slog på blinkersen, en manöver som sker via ryggraden. Slog en blick i backspegeln och tittade på SL-bussen bakom mig. Han började, till skillnad från sina kollegor längre fram, att blinka. Kanske mitt blinkande upplyste honom om att man ska blinka?

 Hur svårt kan det egentligen vara? Att använda sin vänsterhand och slå till en liten spak lite nätt. På så vis upplyser man alla andra trafikanter i sin omgivning att man ska ändra körriktning. Ett hjälpmedel som faktiskt kan rädda liv.

 På 1990-talet när jag tog körkort, då såg man nästan aldrig någon som inte blinkade. Vad är det som har hänt sedan dess? Har svensken blivit så förslappad? Eller kanske stressad? Man kan ju undra.

 Jag var i Tyskland för några månader sedan. Tänkte på just det här med blinkersanvändning när jag körde i de gamla hansastäderna. I rondeller, i korsningar, på Autobahn – i stort sett överallt – blinkades det. Tyskarna är duktiga på att använda spaken till vänster om ratten. Visst, alla tyskar blinkar inte men av det lilla jag studerade var det banne mig nio av tio som gjorde det. I Sverige är det snart tvärtom.

 Har tyskarna inte förslappats? Är de kanske inte stressade?

 Hur som helst. Fortsätter den tragiska utvecklingen är det kanske dags att ersätta blinkersspaken med någon annan rolig mojäng. Kanske en Facebook-knapp där du alltid kan dela med dig av din senaste status. Den knappen hade använts flitigare än någonting annat i bilen.