Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080118-lastbilar-timmer080118-lastbilar-timmer080118-lastbilar-timmer
080118-lastbilar-timmer

Dårarnas paradis

Plötsligt och utan förvarning damp en extrainbetalning på vägtrafikskatten ner i brevlådan. En höjning med 45 procent från första januari! Bara så där – och det gäller alla så kallade lätta lastbilar.

Plötsligt kostar min King Cab cirka 4 500 kronor om året bara i vägtrafikskatt. Som ett extra straff bara för att man behöver en bil med flak. Man blir liksom lite förvånad.

Försäkringen blev det moms på för inte alltför längesedan, och bränslepriset – vad säger vi om det? Det pendlar från dag till dag mellan 11,99 till 12,85 och det spelar ingen roll om det är bensin eller diesel. Snart ska det gå upp ännu mer – av miljöskäl. För att vi ska åka kommunalt i stället och att det ska bli rent och fint här i landet. Vackra tankar, eller hur?

Att några av våra nära grannländer eldar med kolkraftverk och släpper ut den mesta av all sin skit orenad rakt ut i luft och hav – påverkar inte det miljön i vårt land?

Sedan har vi i Stockholm den fantastiska trängselskatten som kostar mig och många andra pendlare 40 kronor om dagen – om man inte kör miljöbil förstås. 40 spänn är vad min lunch brukar kosta. Att orsaken till trängseln beror på fullständigt korkade trafiklösningar är det ingen som säger något om. Våra svenska ”storstäder” är ju skrattretande små i ett globalt perspektiv – vad då trängsel!

Ja men, det är väl jättebra att glesbygdslandet Sverige föregår med gott exempel kan man tycka, att vi minsann ska vara duktigast och präktigast i hela världen. Jo visst, precis som i alla andra frågor som ältas i detta land.

Om man nu inte kan åka kommunalt. Om det inte går någon buss. Många gånger har jag ställt mig på Båtsmansvägen, där jag bor, och bara väntat. Nej, varken tåg, tunnelbana eller buss behagar dyka upp. Aldrig. 

Men när jag tänker efter - jag vill inte åka hopbuntad med en massa andra människor i ett kollektivt resande. Jag vill bara inte.

Jag tar bilen, precis som alla andra som inte bor nära storstaden och där det inte finns något alternativ – och för varje gång jag och du gör det bara dröser det in pengar till myndigheten. Och det är väl en förbannad tur det – hur skulle annars finanserna gå ihop – för staten? Jag bara undrar hur länge du och jag ska orka stötta finansieringen. Mitt tålamod är i vilket fall snart slut. För att inte tala om pengarna.

Kanske är det som är tanken? Att tvinga oss flytta från landet och in till storstäderna – så vi blir ännu mer radiostyrda och övervakade. Jag vägrar.

Hör ni det, ni folkvalda?!