Foto: Expressen Lifestyle

Daytona 6-timmars! Vilken tävling!

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 4/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

Daytona Beach (Teknikens värld). Efter tävlingen i Buenos Aires åkte jag direkt hem till England och därifrån nästan omedelbart hem till Sverige. Det engelska TV-bolaget BBC skulle göra en film om hur jag har det och lever som privatperson. Det höll vi på med i tre dagar hemma i Örebro. Efter det stack jag direkt till Daytona där vi skulle börja testa.
Vi började testa redan på onsdagen, och höll sedan på med det torsdag, fredag och lördag. Hela dagarna. Allting klaffade fint under själva träningen. Vi kvalade in som tredje bil. Mario Andretti, också i en Ferrari var snabbast före Clay Regazzoni, som också han åker Ferrari. Jag och Tim Schenken kom in på den tredje bästa träningstiden. Reine Wisell var fyra tillsammans med Jo Bonnier i Lolan. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill