Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Den heta potatisen A-traktorn ännu hetare

Jag fick ett pressmeddelande från Grön Ungdom, alltså Miljöpartiets odlingsbänk.

De meddelar att de tänker driva ­frågan om höjd hastighet för A-traktorer på Miljöpartiets kongress (den har redan varit när du läser det här). Grön Ungdom vill att A-traktorer ska få köras i 45 km/h i stället för nuvarande 30, eftersom det enligt dem är en rättvisefråga för ungdomar på landsbygden att få köra lika fort som kompisarna som kör moped eller mopedbil. Det är det inte, det finns inget som säger att alla farkoster måste få köras lika fort. Däremot så är det fullständigt befängt att svindyra mopedbilar helt utan nån som helst form av krockskydd ska få köras på våra vägar i samklang och missförstånd med bilar som körs ­betydligt ­fortare. Mopedbilar borde förbjudas av okrocksäkerhetsskäl. Och jag håller med Grön Ungdom om att hastigheten borde höjas till 45 km/h för A-traktorer, för då skulle de inte utgöra såna proppar i trafiken där de rullar fram i sakta mak. Pang! Så kommer nästa pressmeddelande några dagar senare.

Den här gången från självaste infrastrukturminister Thomas Eneroth: Rubriken är ”Regeringen ser över regelverket för A-traktorer”. Bra jobbat Grön Ungdom! Eller hur det här nu gick till. I meddelandet står att läsa: ”I uppdraget ingår att se över behovet av skärpta krav på säkerheten för A-traktorer och se över möjligheterna att införa regler eller krav som gör det svårare att manipulera A-traktorer. I uppdraget kan också hastighetsgränsen för A-traktor analyseras, då framförallt utifrån ett säkerhets- och klimatperspektiv”.

I vintras ändrades reglerna och hastighetsregleringen blev betydligt enklare med det nya reglementet. Tidigare krävdes i princip två växellådor eftersom kravet var att A-traktorn fick gå i högst 10 km/h vid två tredjedelar av motorns maxvarv på lägsta växeln. Det gjorde även att bilar med automatlåda gick bort. Nu styr man hastigheten elektroniskt vilket har öppnat för nyare bilar, även med automatlåda – och väldigt mycket mindre mekande i processen. Boomen lät inte vänta på sig, och även på platser där mekningskunskapen traditionellt är låg (läs: i storstäder…) har antalet A-traktorer ökat med 27 procent till 36 000 fordon på vägarna. Och A-traktor-olyckor med personskador har ökat med 50 procent. Inte bra.

Här är mitt förslag: Inför svårare teoriprov och krav på körutbildning plus uppkörning för att få köra A-traktor. Det blir dyrare, men på så sätt så får vi säkrare unga chaufförer på vägarna. Om ungdomarna faktiskt kan köra bil så spelar hastigheten mindre roll.

Ja tack!

Suzuki Jimny som begagnad, hur är den? Fantastiskt cool. Själv går jag omkring och väntar på att den ska komma som eldriven. Den perfekta andra-/jaktbilen.

 

Nej tack!

Ministrar som står i riks-tv och säger att vi har 300 000 elbilar i Sverige. Per Bolund gav ”jag vet inte riktigt vad jag jobbar med” ett ansikte häromveckan. Om prognoserna stämmer har vi 90 000 elbilar i slutet av året.