Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det är dags nu EU: Sätt en standard

Livscykelanalys är en metod för att ta reda på och redovisa hur stor miljöpåverkan en produkt har, så att säga från ax till limpa. Eller som i vår bilvärld, från utvinning av metaller till färdig bil och när hela ”livscykeln” har gått till återvinning och avfallshantering av skrotet. I livscykelanalyser räknas allt in, råvaruutvinning, tillverkningsprocesser och energiåtgång under dessa. Även transporter före, under och efter tillverkningen är med. Får man hoppas.
Det finns nämligen ingen standardiserad metod för hur livscykelanalyser ska göras eller redovisas i bilbranschen. 

Och då är vi ändå med i EU, där våra svenska snusvanor, den exakta böjen på bananer och vilken färg gurkor ska ha för att få kallas gurka debatteras flitigt.
Alla biltillverkare med självaktning gör sitt bästa för att anpassa sig till världens allt högre krav på snällhet mot miljön. Det har inte gått en enda dag på 2021 utan att det kommit pressreleaser om miljöarbeten, sänkta utsläpp och kompenserade utsläpp i min mailbox. Miljötänket är en enormt viktig del av marknadsföringen. Vilket är bra. Ingen vill med berått mod vara en miljöbov, med undantag då för vissa förekommande koldioxidförnekare.

Fabrikerna där Volkswagens ID-bilar byggs ska vara koldioxidneutrala, Audi slår på ungefär samma trumma och Toyota var tidigt ute med livscykelanalyser.
Problemet är bara att eftersom metoden och kraven på livscykelanalyser ännu inte är standardiserad så kan var och en av världens alla ­biltillverkare göra egna, och hävda att ”vår bil är koldioxid­neutral, för vi har koll på allt hela vägen”. Och grejen är att det har de förmodligen, de vet var de olika komponenterna byggs, vad de kostar och hur länge de kommer att hålla. Allt det ingår i ett friskt bilföretags framgångsrecept. De måste ha koll på allt.

Men så länge inte EU får tummen ur och bestämmer exakt hur en livscykelanalys för en bil ska göras och exakt vad den ska innehålla så har de inget värde. Man kan inte jämföra Toyotas analys med Volkswagens eller Fiats. Det blir äpplen, päron och ­apelsin. Alla är frukt men smakar olika. Olika näringsvärden till och med.
Så nu ni, beslutsfattare på EU-nivå, är det dags att lägga sig i en grej som faktiskt är viktig: Bestäm hur livscykel­analysen ska göras, så vi får svart på vitt om elbilsbatterier är miljöbovar eller det som ska rädda världen. Så vi kan jämföra och välja bil utifrån en komplett redovisning av bilens miljöpåverkan.
Framåt. Det är rätt bråttom.

Ja tack!

Nya Hyundai Santa Fe är en småbil bredvid min Land Cruiser. Men den har riktiga knappar och vred för värme, stolsvärme och defroster – till och med för volym på stereon! 

 

Nej tack!

Att elbilarna trots WLTP-mätning inte kommer så långt som de lovar i marknadsföringen. WLTP är ju faktiskt rätt nära sanningen på konventionellt drivna bilar. Finns det en gravad hund här nånstans månne?