Foto: Expressen Lifestyle

Det blev poäng den här gången också!

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 6/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

London (Teknikens Värld). Sydafrikas Grand Prix 1972 får man väl beteckna som ett mellanlopp för Peterson. Men trots allt är jag nöjd, framför allt med tanke på framtiden. Det var troligtvis sista gången jag satt i den gamla bilen. Under de veckor som är kvar till Race of Champions på Brands Hatch kommer vi att testa den nya bilen för att få ordning på den till start och då ska det bli åka av, den saken är klar.
Ni kommer att få detaljerade rapporter om den testningen både från mig och de andra reportrarna på Teknikens Värld, som har lovat att komma över till England för att bevaka både testningen och tävlingen.
Men åter till Sydafrika: Det började lite halvdant redan under träningen. När jag började köra det första passet hann jag inte mer än tre varv förrän motorn började koka och spydde ur sig allt vatten som fanns i. Samma fel som i Argentina. Det måste vara något litet hål i motorblocket som mekanikerna inte kunnat hitta.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill