Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Det finns en lösning för klimat och plånbok

Tiderna har snabbt förändrats, och med det förutsättningarna. Som tur är finns det ändå lösningar som kan ge oss lägre miljöpåverkan.

Men då krävs flexibilitet hos politikerna, skriver Marcus Engström, chefredaktör för biltidningen Teknikens Värld.

Okej. Nu har hela världen gått åt h…, eller ja, ni vet. Nu skenar räntorna i takt med elpriserna och alla väntar spänt på vad Putin ska ställa till med härnäst. Inte helt rätt själsligt eller ekonomiskt läge för att byta till den där elbilen som faktiskt hade seglat upp som ett ­alternativ åtminstone som andrabil i familjen. När elräkningen är 4, 5, 6 gånger dyrare än den brukar vara så är det helt enkelt inte möjligt att köpa en ny bil. Eller ens en nyare bil. Som vi alla vet så har dessutom priserna både på nya och begagnade bilar gått upp rejält i komponentbristens spår. Finns det få eller inga nya bilar att tillgå så blir de befintliga mer eftertraktade. Så vad händer nu? 

Det var ingen som trodde på riktigt att Putin skulle bedriva anfallskrig mot Ukraina när klimatmålen sattes. När förslagen om att förbjuda försäljning av fossilt drivna bilar (bensin och diesel, reds anm.) år 2030 eller 2035 klubbades så var dock övergreppen i Ukraina i full gång. Men att det skulle bli hybridkrigföring mellan öst och väst med energipriser som ”vapen” anade i alla fall inte jag. Nu är det så. Vi står inför stora ekonomiska utmaningar. Och både privatekonomi och klimat är förlorare. Nu ska vi dock komma ihåg att det än så länge inte är nån som skjuter på oss. Det finns de som har det betydligt värre, väldigt nära våra gränser. 

Men ändå. Nu vet vi ju att världens ledande politiker och biltillverkare är helt och hållet inställda på att det är eldrift som gäller inom överskådlig framtid. Men det gäller alltså nya bilar. I Sverige är andelen bensin- och dieseldrivna bilar fortfarande i kraftig majoritet. Vid förra årsskiftet stod de för 86 procent av fordonsbeståndet. Det utvecklas syntetisk bensin med lägre miljöpåverkan, men än så länge finns det inte i konsumentleden. Dieselbilar kan däremot tankas med HVO100 som släpper ut cirka 90 procent mindre växthusgaser än vanlig diesel. Problemet är bara att HVO100 i skrivande stund kostar nära 33 kronor per liter. Det betalar i princip ingen privatperson frivilligt i dessa tider. Man skulle kunna önska sig en snabbhet och flexibilitet hos politikerna nu – för klimatets skull. Kan man subventionera elbilsköp med stora summor pengar så bör man även kunna subventionera HVO100. Extrema tider kräver extrema åtgärder.

Ja tack

Alpine A110 R. Alla vet förstås att det verkligen behövdes en ännu lättare och snabbare variant av vackra Alpine. Nu hoppas vi att elversionen också blir verklighet.

 

Nej tack

Alla ni som tror att bilen går jätte­sakta bara för att den inte låter… Där jag bor kör elbilisterna ungefär dubbelt så fort som de som kör vanlig bil. I villaområdet. Skärpning.