Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Det som händer nu skrattade vi åt förr

Om någon hade sagt för tio år sedan att Sveriges hetaste bil 2020 heter Polestar och drivs av el, eller att ”alla” egentligen vill ha en amerikansk bil som kan servas via ”molnet”, med inbyggda digitala ­pruttkuddar med nio olika pruttljud som byggs av nån sydafrikan med rockstjärnestatus – ja då hade du också skrattat. Det gjorde jag.
Jag skrattade också hysteriskt 2013 när jag och den där långa killen som var chefredaktör här förut drog ut på vårt testflygfält Björkvik och fällde plattan i mattan med Tesla Model S P-nånting –och körde 0-200 km/h på ­ungefär lika kort tid som med en sporthoj. Fast i ­princip ljudlöst. Då tänkte vi att jaja, det här är en passus i bilvärlden. Det här är ju kul, men snart är de andra ikapp. Mercedes, Audi och alla de andra köper väl några Teslor och plockar isär dem och bygger en likadan fast bättre. Som garanterat har byggkvalitet som är ljusår bättre än den här uppstickar-jänkaren med sydafrikanska rötter och mystiska rökverk vid utvecklingsmötena. I stället blev det tvärtom. Tesla kom ikapp på byggkvaliteten och de stora biltillverkarna är fortfarande bra precis 35 procent efter när vi snackar räckvidd och 75 procent efter när det gäller snackisfaktor, börsvärden och användarvänlighet.

Och vad tror ni händer härnäst? Det senaste året – och det beror inte på att hela Sveriges befolkning suttit hemma och jobbat under pandemin och haft all tid i världen till att söka av internets utbud av nya bilar – har dels folks inställning till att köra elektriskt förändrats, men framför allt står vi inför ett utbud som kommer att förändra bilkartan.
Här är några: Bollinger, ett amerikanskt bolag som bygger små el-suvar som ser ut som nya Defendern borde ha gjort.
Hummer återuppstår och kan köras sidledes. På riktigt. Kinesiska Byton (och sju-åtta andra kinesiska tillverkare) bygger folkliga bilar till folkligt pris. Tror vi. Man vet ju inte än. Kanske skrattar vi igen om tio år för att vi trodde så här.
Pininfarina Battista har 1900 hästkrafter, toppar 350 km/h och ingen har råd att köpa den.
MG återuppstår och ser ut som… en helt vanlig bil. För en gångs skull.
Alla de här och många fler tillverkare är ute efter samma kaka som de stora ­tillverkarna mumsat på helt ohejdat de senaste 40 åren. Det ska bli väldigt intressant att följa utvecklingen och se vilka som sätter i halsen och vilka som får skratta sist. Både det närmaste året och 2030.

Ja tack!

Jag har fått massor av svar från er läsare på mitt första ”personliga” nyhetsbrev med ”bakom kulisserna”-info och skvaller om vad vi jobbar med just nu. Massor av bra tips! Öppna ditt Premium-­konto du också så får du se.

 

Nej tack!

Miljölobby-organisationen T&E i Bryssel som jämför äpplen och päron och basunerar ut rena lögner som sanningar. Man måste liksom veta vad man jobbar med.