Du straffas för överlast – även om felet inte är ditt
Bluffar Mercedes och lämnar Transportstyrelsen påhittade uppgifter i registreringsbevisen? Så kan det väl inte vara, eller?
Körde nya Mercedes C-klass Kombi i älgtestet häromveckan. Som vanligt fyllde vi luft i däcken enligt biltillverkarens rekommendation, lastade bilen till maxlast enligt uppgifterna i registreringsbeviset. I det här fallet 575 kilo. 4 passagerare och så fyller vi på med sandsäckar i bagaget till vi når den vikten.
Redan vid första körningen strax under 70 kilometer i timmen så märkte jag att bilen inte klarade det här. Bilen vek sig över hjulen och hoppade som en kråka och antisladdsystemet klarade inte ut att reda ut situationen.
Typiskt för en bil som inte klarar av att bära sin last. Vi fick plocka ur alla sandsäckar som låg i bagageutrymmet, 240 kilo, innan bilen fungerade som den ska. 73 kilometer i timmen gick det att köra – och det är normalt eller möjligen något i underkant för den här biltypen.
Hur kan det bli så här?
Jo, det är en blandning av uppgifter från biltillverkaren/generalagenten och Transportstyrelsen som gör att registreringsbeviset inte är en handling som man kan lita på.
Generalagenten uppger en totalvikt för bilen när bilen registreras. Dessutom en viktuppgift som anses vara tjänstevikt, men inte är det. Transportstyrelsen räknar ut skillnaden och skriver in den som maxlast i registreringsbeviset.
Generalagentens uppgift är felaktig. Tjänstevikten som enligt trafiklagstiftningen och de uppgifter som Transportstyrelsen har lagt ut på sin hemsida, är bilen fullt körklar med full tank och föraren bakom ratten.
”Den här vikten är en grundutrustad bil, inte den bil det gäller, och uppgiften är fullt accepterad av Transportstyrelsen”, säger Mercedes.
Transportstyrelsen håller med, det är en basbil och där ingår inte taklucka, luftkonditionering eller dragkrok till exempel. Det styrs av EU-regler som Transportstyrelsen inte kan påverka.
”Vikten som aldrig får överskridas är totalvikten. Ska man veta vad ens egen bil lastar kan man inte titta i registreringsbeviset utan man måste väga bilen och räkna ut själv.” säger man på Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen pratar inte om någon uppgiven maxlast och jag hittar inget om maxlast på deras hemsida.
Hur gör då polisen när de stoppar en bil som verkar överlastad?
Jo, man väger bilen i det skick som den anträffas på väg och så kontrollerar man i registreringsbeviset vad bilen har för tjänstevikt. Tjänstevikten dras av från bilens verkliga vikt och resten anses vara last. Nästa steg är kontroll i registreringsbeviset igen efter uppgiven maxlast.
I det här fallet, med Mercedes C-klass Kombi, skulle polisen påstå att bilens maxlast var överskriden med 245 kilo. Böter skrivs ut efter hur många procent som maxlasten överskridits med och i det här fallet 42 procent. Det ger böter på 4 000 kronor och bilen måste lastas ur innan färden får fortsätta.
Men man har ju inte överskridit maxlasten. Bilen är inte lastad med mer än 575 kilo, exakt vad som Transportstyrelsen skrivit in i registreringsbeviset.
Bilen är för tung. Okej. Men det är fel på tjänstevikten och det är inte straffbart. Att det ger resultatet att totalvikten också överskrids är inte det heller straffbart.
Polisen gör fel som bötfäller för överskriden maxlast. Transportstyrelsen lämnar felaktiga uppgifter i registreringsbeviset och föraren av bilen är ansvarig.
Hur många är det som åkt till Tyskland och handlat alkohol och sedan fastnat i en poliskontroll och fått böter? Det är ganska många.
Det är det enda verksamma ”vapnet” mot illegal import av alkohol som fungerar. Ett enkelt och bra sätt, tycker både polis och tull. Så nu är planerna att även tullen ska få väga personbilar och på så sätt komma åt de olagliga transporterna.
Vad ska man göra åt det? Jo, Transportstyrelsen måste ta bort alla medvetet felaktiga uppgifter i registreringsbeviset. Reglerna för överlast ska inte utgå från maxlasten på personbilar utan från totalvikt.
Då blir det vettigt, trafiksäkrare och de som vill göra rätt kan göra rätt.
Om fem vuxna i nya C-klass Kombi passerar en boardershop på väg hem från Tyskland så får man bara gå in och titta på godsakerna. Inte ens en platta öl tillåts och skulle man lasta bilen enligt registreringsbeviset så blir det inte bara böter och avlastning. Två månaders körkortsåterkallelse kan föraren räkna med enligt det svenska dubbelbestraffningssystemet.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se