Foto: Expressen Lifestyle

Efter två veckor bli mätt på att åka runt samma bana

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 5/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

Johannesburg (Teknikens Värld). De senaste veckorna har varit verkliga arbetsveckor. På sätt och vis kan man säga att jag har gjort storstädning både av mig själv som racerförare och av stallet.
Omedelbart efter Daytona Beach åkte jag till Sydafrika – det blev en ganska lång resa som innebar att Barbro och jag tillbringade två dagar och två nätter på olika flygplan och flygplatser. Men fram kom vi i alla fall till slut.
Efter att ha vilat ut en natt satte vi i gång med testningen. Målet med de här veckorna på banan i Sydafrika var att ”sort out the car” som vi säger på engelska, dvs plocka i ordning alla bitar på bilen och trimma ihop dem till en perfekt enhet. Det gäller liksom att få hela bilen att fungera, alla bitarna måste vara samstämmiga med varandra.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill