Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080118-lastbilar-timmer
080118-lastbilar-timmer
080118-lastbilar-timmer
080118-lastbilar-timmer

Elektrifieringen

Är det någon som funderar på att köpa en elbil? Som har gått på allt propaganda om elbilens förträfflighet. Hur fantastiskt långt den går mellan laddningarna och hur väl infrastrukturen för laddstolpar, snabbladdning eller batteriutbyte är utbyggd.

I den bästa av världar kanske detta skulle kunna fungera, men vi lever inte i den bästa av världar.

Elbilarna är långt ifrån färdigutvecklade och de som köper en svindyr elbil är egentligen bara försökskaniner. Ingen av de elbilar Teknikens Värld kört genom åren har levererat det som fabrikanten lovat. De har i bästa fall rullat halva den utlovade sträckan och då har det inte ens varit kallt.

Tänk dig en miljöintresserad familj i Norrland. De köper en elbil för 300 000 kronor. Säljaren påstår att den ska gå 17 mil mellan laddningarna, inga problem.

Tänk vad förvånade de blir när strömmen tar slut halvvägs hem. När de sitter där i den döda iskalla elbilen, ingen täckning på telefonen – och fryser ihjäl.

Och tänk om alla börjar köra elbil. Var ska all ström komma ifrån? Bygga ut de orörda älvarna eller bygga fler kärnkraftverk? Brunkol? Det är bara att välja.

Dessutom påstås batterierna bara hålla i tio år för att sedan bytas ut. Låter extremt miljövänligt.