Elkonvertera fler klassisker

Den första dagen på detta nådens år 2021 trädde en ny lag i kraft. Kommuner får nu själva besluta om zoner där bilar med förbränningsmotorer förbjuds helt och hållet, förutom biogasbilar som uppfyller Euro 6. Så kallade Zon 3.

Att se in i spåkulan har aldrig varit lättare. Bilar som drivs av fossila bränslen kommer att tappa snabbt och kraftigt i värde. Inte i dag. Men väldigt snart. Detta drabbar såklart alla vagnar oavsett ålder och värde. Eftersom de helt enkelt inte går att köra lika fritt som i dag. Starten är några gator inne i städer och byar, slut­ligen kommer det naturligtvis att gälla i stort sett hela det allmänna vägnätet.

I entusiastbilsvärlden går debatt­vågorna höga. Många anser att dessa förbud inte egentligen betyder så mycket. En del hävdar att de inte behöver visa upp eller köra sina vackra vagnar inne i ­städerna. Jag tillåter mig att tvivla över detta, det är en djupt mänsklig egenskap att visa upp sina färdigheter och surt förskansade egendomar.
Hur många tror ni vill köra en cruising helt ensamma, utan publik på ett industriområde i stället för inne i staden? Eller ha en bilträff på en parkeringsficka längs en motorväg för att koncentrera utsläppen dit och inte sprida avgaser vid pittoreska slott, herresäten och byar där träffarna äger rum i dag.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill