Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080106-plogbil-vägverket
080106-plogbil-vägverket
080106-plogbil-vägverket
080106-plogbil-vägverket

En sorgens dag

Beskedet kom nyss – Saab läggs ned. Och nu vet jag inte riktigt hur jag ska bete mig resten av dagen. Mitt hjärta är fyllt av sorg.

GM uttalade precis de avskyvärda orden – ”Saab läggs ned efter att förhandlingarna med Spyker Cars havererat”. När jag läste pressmeddelandet vände sig min mage upp och ned, ut och in.

Jag är absolut ingen Saab-fanatiker, jag har privat haft flera Volvo-bilar i mitt liv men bara en Saab, men men... Jag är svensk och har alltid varit stolt över våra båda svenska bilmärken, Saab och Volvo. Jag är dessutom uppväxt med en nära relation till Saab, men exakt hur går vi in på någon annan gång… kanske.

Jag vet att Saab har haft det ekonomiskt tungt under större delen av företagets livstid, men ändå, för en svensk känns det ändå långt in i själen när GM kommer med så kraftfulla uttryck som det ovan. Det fanns hela tiden en överhängande risk att det skulle komma till nedläggning, men hela tiden fanns det ändå ett hopp… och i alla fall jag trodde att det på något vänster skulle lösa sig i slutändan.

I dag är en sorgens dag, inte bara för alla svenskar som under alla år varit stolta över vårt ena svenska bilmärke, utan också för alla de människor i Sverige som berörs av nedläggningen. Skänk gärna en tanke till alla de människor som blir arbetslösa i dessa tuffa tider.

Jag hoppas innerligt att GM verkligen har gjort allt de kunnat för att Saab skulle överleva!

Allt om Saabs nedläggning

I fokus