Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Engströms lilla katekes för sommartrafik

Jag hade faktiskt tänkt att skriva något oerhört sansat och liksom begåvat om en ljusnande framtid för oss som gillar bilar här.

Priserna på elbilar är på väg neråt allt eftersom utbudet ökar, samtidigt som fler företag testar och utvecklar förnybara bränslen för bensin- och dieselbilar.
Summa summarum: Vi vanliga dödliga kommer att kunna fortsätta köra bil. Det var det jag hade tänkt skriva. Ända tills jag hamnade bakom sommartrafikens irritationsmoment nummer 1 och 2. Samtidigt och i samklang. Så nu blir den här texten istället Engströms lilla katekes om hur vi ska göra i trafiken för att uppnå fulländning och perfektion, och därmed förhindra irritation och med irritationen även faror i sommartrafiken. 

Det räckte med en tur ­västerut, till The Valleys. I folkmun även känt som Dalarna. Strax efter att jag svängt av E18 i Enköping in på väg 70 mot Sala kom jag ikapp den värsta sorten av släpvagnsdragare.
Den första – en skåpbil, antagligen fylld med kristallglas, som drog en släpvagn fylld med farmors finaste servis. Någon annan anledning än just det innehållet kan ­rimligen inte finnas till att köra så sakta och försiktigt. Men det var inte det som var ­problemet. Problemet skapades av att det cirka fem meter bakom nämnda kristalltransport fraktades en kristallbåt (den såg precis ut som en vanlig roddbåt i plast) på en båtvagn ­dragen av en ordinär Volkswagen Sharan (ej byggd i kristall – jag har varit i den fabriken så jag vet vad de är byggda av). 

Två försiktiga släpvagnsekipage med fem meters lucka i 60 km/h på 80-väg. Eller snarare 20 km/h under alla olika hastigheter som råder längs den drygt fyra mil långa sträckan. Hur jag vet att de transporterade kristall? För att vid varje gupp och järnvägsövergång saktade de ned till 12 km/h. Likaså i lite snävare kurvor. Dock med samma ­oförändrade avstånd mellan varandra. Drygt fem meter. Det är cirka 50 meter för lite för att någon av oss allt fler bakomvarande skulle kunna köra om. Och tydligen också helt utan tanke på att ett så kort avstånd till framförvarande kristalltransportör ofrånkomligen leder till kollision mellan de två kristalltransportörerna om den första av dem tvingas bromsa hårt. Även i så låg hastighet.

Kom ihåg det här när ni ska ut på semesterresor i vårt vackra land: Håll avstånd. Man får köra precis hur sakta man vill, men man måste lämna så stor lucka framåt så att bakomvarande kan köra om. De flesta av oss andra i trafiken fraktar nämligen barn och annat av betydligt högre värde än kristall i våra bilar, och då vill vi kunna köra trafiksäkert. Men inte överdrivet långsamt.

Ja tack!

Familjebuss. Med en hund på ingång i den Engströmska familjen så måste vi faktiskt växla upp från småbilen Toyota Land Cruiser. Tyvärr är utbudet lite skralt, och dyrt, så stay tuned för rapport!

 

Nej tack!

Dessa förbenade eldrivna sparkcyklar som framförs av folk som i vanliga fall knappt lyckas promenera trafiksäkert. Nu är deras öron fulla av musik och de susar fram i 20 km/h. Det kommer inte att sluta bra.