Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Får man ens leka med bilar nuförtiden?

Som vi brukar skriva: Det händer oerhört mycket i bilvärlden just nu. Fordon elektrifieras, laddnätverk byggs ut lite olika sakta eller fort, fossila bränslen ska förbjudas – och ingen potatis är hetare än elbilens vara eller inte vara.

Polariseringen mellan elbils­älskare och -hatare är enorm, nästan så mycket att forna dagars älsk- och ­hatobjekt ”busbilen” kan segla under radarn numera. För de finns fortfarande. Ta del av Daniel Östlunds utmärkta utsortering av de just nu hetaste hatchbackarna (golfklassen kallas ”hatchback” på engelska, reds anm) här. Men hur är det egentligen, får man ens leka med sin bil i detta tidevarv? 

JA! Klart man får. Vi får inte låta bilen förminskas till ett generiskt verktyg för förflyttning. Jag är en av dem som blir glad i själen när det blir halt ute och den motorburna ungdomen mellan 18 och 83 år drar på lite extra i kurvorna eller lägger ett par extra varv i rondellen i hopp om att ingen ser dem… Men det får man ju faktiskt inte.
Så för att du inte ska lockas till att busa på allmän väg så arrangerar vi så klart två bandagar i år, där du får komma och köra med din egen bil – på sommarföre alltså. Vi kör den 26 maj på Mantorp Park, och har du råkat köpa en elbil så får du också vara med faktiskt, det finns Ionity-laddare precis i närheten så det funkar (ibland) alldeles utmärkt. Elbilar går dessutom jättefort. Ett litet tag i alla fall. Vi kör på Mantorp till hösten också, men just nu känns det bättre att bara tänka på våren… 

Apropå lek med bilar så var vi nyligen till Piteå där Race of champions, ROC, intog Pite Havsbad i alla olika sorters väder. Legendarer som David Coulthard, flerfaldiga Nascar-mästaren Jimmie Johnson, Sebastian Vettel, Sebastien Loeb och Mick Schumacher fick äntligen träffa mäster Stig Blomqvist och försöka sig på att bemästra körning på snö och is.
Hur stort det evemenanget är går inte att förklara för nån som inte är intresserad av motorsport eller att leka med bilar. Men säg så här, tänk fotboll. Och tänk dig då att Messi, Neymar, Zlatan, Mbappé, Lewandowski och allt vad de heter – möter Pelé och andra lite äldre hjältar. Och att de lirar på en snötäckt plan i Degerfors. Och att det är lek utanför plan och blodigt allvar på den. Större blir det egentligen inte.

Ja tack!

Jag har gjort det igen. Köpt en folkvagnsbuss. När barnen och hunden växer så får familjen helt enkelt inte plats i småbilen Land Cruiser. Nu ska den bara lagas…

 

Nej tack!

Och lite synd är det att kryckan sitter så långt ner på golvet så att det i praktiken är omöjligt att göra handbromssladdar med den. Bussen alltså. Och att den är rostfläckig…