Färdigskyltat?
”Vi måste minska antalet skyltar. Förenkla för trafikanterna. Ta vårt ansvar som systemutformare”. Så lät det för att par år sedan. Vägverket, polisen och andra aktörer inom trafikområdet skulle ta ett större ansvar. Skyltar som var onödiga skulle bort och andra skyltar fick en större betydelse.
Allt för trafikanternas skull, så att vi skulle ha enklare att följa reglerna. Hur gick det?
Gårdsgata började det med. Den skylten innebar en hastighetsgräns och information om var man körde. Ganska bra när folk lärt sig vad den betydde. Nu finns den inte längre. Döptes om för ett år sedan till gångfartsområde.
Tätbebyggt område, en ny skylt som dessutom betydde 50 km/h. Motorväg där skylten också betydde 110 km/h. Huvudled som dessutom betydde parkering förbjuden även inom tätbebyggt område.
Förändringen gjordes för att minska antalet skyltar och en hel del skyltar monterades ner. Alla hann inte uppfatta att skylten tätbebyggt område även betydde 50 km/h. En del fick i stället lära sig det den hårda vägen. Ändamålet att minska antalet skyltar var bra, informationen runt ändringen kunde ha varit bättre.
2 maj i år ändrades alltihop. Nu pratar man inte om nyttan av få skyltar. Nu måste varje hastighetsgräns skyltas upp oberoende av var den är. Reglerna ändrades så att tätbebyggt område betyder bara tätbebyggt område och fyller alltså egentligen ingen funktion. Vägarbeten ska ha en rekommenderad hastighet, svarta skyltar med vita siffror, ungefär som max 30-skyltarna i villaområden. Den hastighetsgräns som ska gälla måste skyltas. Motorvägsskylten betyder bara motorväg och 110-skyltarna måste upp igen.
2 maj ändrades alltså reglerna och allt ska vara klart 1 november.
Hur långsiktigt är den här ändringen? Vem blev det enklare för?
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se