Förbereden eder på ”Falling Down”-stunder…

O käre mellanchef med alldeles ny tjänste-ID.4, och lika o till dig som har privatleasat en av alla elbilar som nu syns i större och större mängder på våra vägar. 6 074 ID.4:or har registrerats hittills i år.

Ni har väl sett filmen Falling Down från 1993, med Michael Douglas i huvudrollen? Om icke så är den ungefär så här i korthet: Vanlig människa blir tokig i bilkö, och stör sig nåt alldeles enormt på diverse felaktigheter i samhället så han börjar ge sig på omgivningen med vapen och tillhyggen.
Klipp till nu. Obs! Ej film utan verklighet. Det finns drygt 1 500 laddpunkter med någorlunda godkänd snabb laddeffekt i landet Sverige.
Klipp till nu vid nyår och längre fram i vinter när du – och om jag inte misstar mig – säkert nån fler mellanchef med ID.4 eller motsvarande elfarkost, ska till eller från exempelvis Åre. Då finns det fyra Ionity-laddpunkter i Ytterån, en bit från själva byn/stan/lill-Stockholm. Tänk dig att du får plats 13 i kön.

Om du åker till Sälen så finns det noll Ionity-laddare. Så här skriver Skistar: I Sälen finns flera laddningsställen för elbil. Vi hänvisar all laddning till de avsedda laddstationerna då det är förbjudet att ansluta elbil direkt till våra boendens eluttag/motorvärmaruttag.
Helt korrekt förstås, eftersom brandrisken är stor om man överbelastar fel uttag.
Många hotell och fjällstugor har förstås installerat hemmaladdare där bilens batteri fylls på i lagom takt medan du vilar upp dig. Det är bra. 

Men du tar dig inte vare sig till Sälen eller Åre på en laddning, tyvärr. Snarare två eller tre, beroende på var du bor. Tänk då på att den angivna laddeffekten ­sällan levereras ur laddstolparna – och på att minusgrader påverkar räckvidden. Tänk också på att ha med ett stabilt sinnelag, fullt laddade iPads åt barnen och gärna matsäck (och godis när det verkar skita sig rejält i baksätet). För du kommer att hamna på plats 13 i kön i vinter, alldeles oavsett hur bra det är för klimatet att köra elbil. Och du kommer att känna dig som Michael Douglas i Falling Down. Jag lovar.

Ja tack!

Planeringen inför nästa års trackdays på Mantorp Park är i full gång. Glömde du att fixa julklapp till pappa/brorsan/morsan? Kolla då här för inspiration.

 

Nej tack!

Besiktningsföretaget Dekra tvingas stänga alla sina stationer i Sverige eftersom de inte blivit godkända av kontrollorganet Swedac. Klantigt, och dessutom krångel för kunderna.