Foto: Expressen Lifestyle

Före start kom beskedet: Joakim är död!

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 13/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

(Frankfurt, Teknikens Värld). Strax före start på Hockenheim utanför Frankfurt fick vi beskedet:
– Joakim Bonnier har omkommit på Le Mans!
Då begrep jag inte innebörden i orden och jag undrar om jag någonsin kommer att göra det. Joakim var racing på något sätt. Han var ett stort namn redan när jag var liten, tävlade mot Fangio och Moss redan på 50-talets mitt.
Och han lyckades med det som jag ännu inte har klarat: att vinna ett Grand Prix.
Det är för mig ofattbart att just han, den mest rutinerade och omdömesgille av oss alla, skulle falla offer för en sådan här olycka. Och det känns oändligt meningslöst när man vet att han gradvis höll på att avveckla sin tävlingsverksamhet.
Joakims sista Formel 1-tävling var Italiens Grand Prix förra året. Sedan lät han hänga upp sin McLaren bland alla konstverken på väggen hemma i villan. Nu skulle han bara köra en del sportvagnstävlingar. Det var underförstått att han med tiden skulle lägga av helt

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill