Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marcus och hans Land Rover Defender
Marcus och hans Land Rover Defender
Marcus och hans Land Rover Defender
Marcus och hans Land Rover Defender

Förstånd är överskattat – entusiasm är roligare

Väldigt lite skulle bli gjort här i världen om det inte var för att entusiasmen övertrumfar förståndet.

Entusiasm är en stark känsla som kan ta över det mänskliga psyket, både när det behövs och när det inte behövs. Det sistnämnda fallet är enligt mina egna undersökningar vanligt bland oss motorintresserade.

 Ett exempel: ”Vill du vara med och köra banracing?”. Frågan kom för fem, sex år sedan från allas vår F1-nestor Janne Blomquist precis när adrenalinet stod på topp under KAK:s årliga gokart-tävling för journalister, kungligheter och diverse racerförare.

 Vad tror ni jag svarade? Självklart. Man måste ju ha en banracingbil. Vi var ju dessutom åtta förare som skulle äga och köra bilen tillsammans. Objektet var så klart redan fixat. En BMW 3-serie Compact av okänd årgång. Jag såg den en gång. På en parkering. Sedan lyckades Joakim Tärnström, numera presschef på STCC, så att säga lägga i fel växel på långa rakan på Mantorp… No more racerbilsmotor och växellåda. Planen var förstås att bilen skulle lagas och våra segerkransar skulle staplas i garaget. Så blev det icke, men de flesta av oss gick ur projektet med lärdomen att det är svårt att äga saker tillsammans med sju andra. Alltid något. Bilen är förresten numera en Bopel. BMW:n fick en Opel-motor och fungerar numera bra. Jag är dock inte inblandad. Men jag har ägt en racerbil.

 En annan typisk ”entusiasm före förstånd-upplevelse” är mitt spontanköp av en högerstyrd Land Rover Defender 300 Tdi strax innan hemflytt till Svedala från London. ”Vi kan åka till Sydafrika i den, den behöver bara safarikittas lite…”använde jag som säljfras till min kära hustru. Och hon gick på den. Hon gillar fyrhjulsdrift. Och Afrika. Fast kanske inte resan härifrån till dit i en bil som läcker in dieselavgaser i kupén och lyckats skapa tinnitus på den förhållandevis korta resan från Göteborg till Stockholm…

 Entusiasmen uppstod under hårdläsning av Land Rover Owner International, världens största Land Rover-tidning. Bilen är väl inte riktigt safarikittad än, om sanningen ska fram så strular det lite med inregistreringen i Sverige eftersom England är ett u-land både postgångsmässigt och registerhållningsmässigt. Men entusiasmen finns kvar. Till och med hos min fru.

 Precis som att jag entusiasmeras av diverse ting ser jag samma beteende hos mina kamrater. David Lilja och Peter Klemensberger är nyblivna ägare till en Alfa Romeo GTV – vår gamla testbil från Teknikens Värld nummer 16/1982 dessutom. Bara en sådan sak. Att köpa en gammal Alfa är kanske inte så förståndigt. Men kul.

 ”Ska bara fixa lite med den…” sa David när han försvann ner i garaget häromkvällen.

 Mikael Stjerna har nyss genomfört ett av de sista stadierna i vårt projekt ”Fena till Ferrari”, där vi började med att köpa och sälja en fenmerca och har kämpat oss upp till Ferrari-nivå. Vår Mondial står dock i Österrike nu. ”Ska bara fixa lite med vattenpumpen…”. Men vi äger i alla fall en Ferrari. Hur många kan säga det?

 Vår högst ärade chefredaktör och jag fick i våras för oss att vi skulle ”Banta med bensin”, bli snygga, smala och vältränade genom att köra världens största endurotävling Gotland Grand National. Föga tänkte vi då på att ingen av oss kunde köra enduro… Men entusiasmen över att både gå ner i vikt och att vara med i det över 2 000 man starka startfältet övertrumfade förstås förståndet. Och snart är vi där. Det fattas i och för sig en viktminskning på cirka fem kilogram hos mig, och en hel del känsla för att köra enduro hos chefredaktören. Men vi kommer att stå där, skräckslagna, på startlinjen den 5 november. Förstånd, anyone?

 Min slutsats är alltså att det helt enkelt skulle bli väldigt lite gjort här i världen om det inte var för att entusiasmen övertrumfar förståndet. Och jag hoppas att vi på Teknikens Värld och Klassiska Bilar kan bidra med lite entusiasm till dina egna projekt. Dela gärna med dig av dina upplevelser här nedan, så vi alla får lite inspiration och entusiasm!

 Förstånd är överskattat, så det kan vi lämna därhän.