Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Framtidens vinnare bygger bilar som behövs

Jajamän. Nu är smekmånaden över. Ni vet den där när man glider runt och är supernöjd över den nya bilens slanka linjer, tajta sportstolar, pekskärm större än tv:n hemma och som man dessutom kan vifta åt eller prata med.

Några få till och med på svenska. Några ännu färre med spel, pruttkuddar och en digital brasa som det till och med blir varmt av. Ni vet, alla de där grejorna som kändes klockrena och superviktiga vid köpetillfället. Alla vill ju ha enorm pekskärm med navigation. Tills man kommer på att man 99 procent av tiden faktiskt vet vart man ska köra. Och tills man kommer på att man får in väldigt lite saker i bagageutrymmet i en slank hypermodern crossovercoupé med så hög sidolinje att barnen har fyllt 18 innan de ser ut genom sidorutorna.
Jajamän, här raljeras det friskt över modern design och nyskapande gimmickar som Elons gäng hittade på för sex år sedan och som övriga biltillverkare nu försöker härma.
Jajamän. Här ser du en livs levande kränkt vit man som längtar tillbaka till 1970- och -80-talets lådformade Volvobilar som hela hushållet fick plats i även om man bara skulle åka och bada. 

Men faktum är att lådformen är på väg tillbaka. ID Buzz, hur försenad den än må bli, tilltalar inte bara oss med fler barn (och hundar) än medelsnittsbrasilianaren – utan även de som använder bilen mer som en del av livet än som ett transportmedel. Cykel i bilen? Jajamän, inga problem. Hundbur som inte får plats i fler än tre av åtta testade suvar i denna tidning? Jajamän. 

Nu trivs ju dock ”rejäl storlek och lådform” inte riktigt så bra ihop med ”batteri och elmotor”, men titta bara på vilka bilar som är storsäljare när barnvagnsnationen Sveriges invånare köper bil för egna pengar: Volvo XC40, Kia Niro och Kia Ceed ligger i topp i försäljningsstatistiken för april. Inte så mycket känsla, inte så mycket flärd, men precis tillräckliga för det dagliga transportbehovet för de allra flesta. Och nu kommer en ny generation Kia Niro, både med och utan e för eldrift. Här kan du läsa om den nya elvarianten med 46 mils uppgiven räckvidd och sidorutor som till och med små barn trivs innanför. Den kommer helt säkert att klättra högt upp på topplistorna, bara för att den gör precis det folk behöver bilen till. Ganska lådformad är den också. Jajamän.

Ja tack!

Startlistan för årets helt nya variant av Bankalaset, nu i version 2.0, är i det närmaste klar. Många roliga bilar som ska granskas hårt och snabbt i juni!

 

Nej tack!

Zombies i trafiken, Cyklister, fotgängare och elsparkcyklar som är helt frånkopplade från verkligheten tack vare hörlurar med spännande ljud i. Skärpning. Se var ni går.