Foto: Expressen Lifestyle

Gasen hängde sig, fick köra med kortslutning i kurvorna

Ronnie Petersons krönika. Teknikens Värld nummer 14/1972.

Ronnie Peterson

Racerförare och reporter

Ronnie Peterson, Sveriges främsta racerförare genom tiderna, var krönikör i Teknikens Värld åren 1972 till 1977. Hans spalt gav läsaren en unik inblick i hur livet som förare var samt avslöjade vad som hände bakom kulisserna inom motorsporten.
Vi firar att det är 50 år sedan han debuterade som journalist genom att publicera hans krönikor här på webben.
Debuten i Formel 1 hade skett 1970 i en privatanmäld March. Året därpå fick Ronnie en sits hos fabriksstallet och slutade sensationellt tvåa i sammandraget efter Jackie Stewart. Formel 1-säsongen 1972 såg med andra ord lovande ut. I krönikorna här kan du läsa hur året utvecklade sig, inte bara just i Formel 1.

London, Teknikens Värld). Hej igen! Sedan vi hördes av sist har Peterson haft det tämligen lugnt. Det har bara varit en tävling, sportvagns-VM, och jag har haft tillfälle att vara hemma i Sverige hela tio dagar i sträck.
Nu ska ni veta att en racerförare inte kan gå och lata sig bara för att det inte är tävlingar jämt. Större delen av vår tid går åt till testkörningar.
Testkörning skulle det t ex bli i Anderstorp. Meningen var att vi skulle försöka få fason på den olycksaliga March 721 X.
Men efter Monaco hittade vi ju ett Columbi ägg i kombinationen Formel 2-chassi/Formel 1-motor. Den bilen hann inte bli klar till Anderstorp, men eftersom jag hade lovat att köra en uppvisning på Scandinavian Raceway åkte vi i alla fall dit med X-bilen.
Så värst mycket seriös testkörning blev det inte. Vi har nämligen beslutat att lägga projekt X på is en tid och koncentrera oss på March 721 G, som kombinationen av Formel 2 och Formel 1 har döpts till.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill