Hamilton och Johaug – fantastiska för sporten!

Therese Johaug vann varje lopp hon ställde upp i under skid-VM i Oberstdorf. Förutom avbrott för dopingbrott så har hon totalt dominerat sporten sedan den andra dominanta norskan Marit Björgen la stavarna på hyllan.

Dominansen är ett stort problem, enligt vissa. Med en så segerrik atlet i sporten är all spänning borta. Vem som står överst på pallen är redan bestämt innan det första stavtaget. Inte alltid dock – minns den fantastiska tremilen i Holmenkollen 2020 när Frida Karlsson tog sig ikapp och förbi. Tillbaka till gnällspikarna. De anser kortfattat att Johaugs suveränitet hotar skidsporten, att intresset falnar när någon är för bra. 

Likadant är det för Lewis Hamilton. Tidernas störste F1-förare, i alla kategorier, bespottas snarare än hyllas. Alla ­surgubbar ska observera att jag nyss skrev den främste inom Formel 1. Inte den främste föraren någonsin eftersom ­varken Hamilton eller hans kollegor i dag kör rally, sportvagnar och långlopp på det sätt som Fangio och alla andra F1-förare gjorde så långt som in på 1980-talet.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill