Har ni hört talas om framförhållning, regeringen?
Att vår nya regering slopar klimatbonusar för nya bilar är egentligen ingen skräll.
Resten av Europa gör likadant i varierande former.
Kruxet är bara att det kom lite plötsligt – och att det öppnar dörren för att ”bilpengarna” försvinner från Europa.
Det skriver Marcus Engström, chefredaktör för biltidningen Teknikens Värld.
Trenden pekar i samma riktning i princip i alla någorlunda ordningsamma europeiska länder. Man tycker att man har fått fart på försäljningen av elbilar och laddhybrider tillräckligt mycket nu, så nu börjar man fasa ut bonussystem och skattelättnader. Men i de någorlunda ordningsamma länderna gör man det någorlunda ordningsamt. Man lovar något – exempelvis före ett val – och sen håller man sig till det. Där har man listat ut att folk gärna vill veta lite i förväg vad som kommer att gälla åtminstone det närmaste året. I Frankrike är det väl mest för att man vill undvika bönder som barrikaderar motorvägarna med sina traktorer och i Tyskland vill man undvika att landets bilindustri går dåligt. I Sverige verkar man skita i både människor och industri. ”Hej, i morrn tar vi bort 40 000 till 70 000 kronor från din privatekonomi. Varsågod.”
I Sverige har det varit hela havet stormar även under den förra regeringen. Ingen i den regeringen brydde sig heller om att både folk och industri gärna tänker långsiktigt när det gäller större ekonomiska frågor. Höjningar och sänkningar av både bonusar och förmånsvärden har varit mer regel än undantag, och vartenda bilköp har varit mer av en chansning de senaste fem åren. Har du fått bilen levererad på fel sida om en regeländring så har den kunnat bli väldigt mycket dyrare än det var sagt när du beställde den.
Just nu, tillsammans med komponent- och bilbrist hos tillverkarna så har det lett till en sak: För höga priser på begagnade bilar. Man köper en bil som man vet existerar och som man vet priset på, både vid köpetillfället och skattemässigt i framtiden. Och som man får levererad i exakt samma ögonblick som man betalar den. Bra för den som ska sälja sin bil men dåligt för framtiden – eftersom det kommer att rulla fler äldre bilar på vägarna.
För det är helt enkelt så att de allra flesta nya bilar är bättre än de gamla. Högre säkerhet, lägre utsläpp.
Men. Med gårdagens besked riskerar vi en mycket allvarligare sak: Vi öppnar dörren för utomeuropeiska tillverkare av lågprisbilar, främst kinesiska sådana. De har nämligen inte pinkat in sig i samma hörn som de europeiska tillverkarna som de senaste åren enbart har byggt dyra bilar. Ja, det är dyrare att bygga bilar där man har ordning på varifrån kobolt och annat kommer ifrån. Det är dyrare att bygga bilar med hög säkerhet än bilar med låg säkerhet. Det är ingen slump att Dacia Jogger är billigare än Volvo V60, så att säga.
I den positiva änden av detta spektakel har vi det faktum att nu måste biltillverkarna antingen sänka sina priser eller börja tillverka billigare bilar – utan att tumma på säkerheten (för det gör ingen etablerad tillverkare med hedern i behåll). Och de måste göra det fort. Innan alla pengar är i Peking.
För när man nu med ett dygns varsel höjer priset på elbilar och laddhybrider med i praktiken ett par månadslöner så börjar folk titta på de nedre hyllorna i butiken. Lite billigare, i vissa fall mycket sämre, bilar. Dåligt för klimatet, men framför allt dåligt för vår framtida trafiksäkerhet.
Och hur många tror du funderar jättelänge på om de verkligen ska skicka sina pengar rakt in i den kinesiska statskassan? Ja. De allra flesta kinesiska biltillverkarna ägs direkt av den kinesiska staten. De allra flesta ser en bil som uppfyller deras behov och som i morrn inte bara är 80 000 kronor billigare än de europeiska konkurrenterna, utan vips är den ännu mycket mer billigare.
Å andra sidan: Ni kommer ihåg hur det blev när ROT-avdraget infördes, då smyghöjde hantverkarna priserna i små små etapper som de trodde att ingen märkte, och vips blev allt lika dyrt ändå.
Nu har vi i och för sig en väldigt extrem situation i världen, med höga energi- och materialpriser, men det hade vi inte för två-tre år sedan – och även då smyghöjde tillverkarna priserna på bilar.
Hur man än vänder sig så är arslet bart, som de lärde brukar säga. Det är helt omöjligt att fatta politiska beslut som alla är nöjda med. Alla som tycker att det är orättvist att staten (vi skattebetalare alltså) ska bjuda folk som redan har råd att köpa en elbil på 70 000 kronor jublar säkert i dag. Biltillverkarna jublar dock icke – trots att varenda bilförsäljare kommer att minnas den 8 november 2022 som dagen då deras telefon brann upp av alla samtal.
Den nya regeringens signalpolitik är dock tydlig – det är så här det kommer att bli i framtiden.
Hur det kommer att bli med ”att hålla vad man lovar” verkar dock ännu oklart. Av den utlovade bränsleprissänkningen blev det som bekant inte särskilt mycket.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se