Hetsjakt eller prisfusk med miljöbränslen?

Jag fick ett meddelande från min kompis Leif igår. ”Igår” var dagen när soppapriserna höjdes – igen – ska såklart tilläggas.

Han undrade om jag visste hur det kan komma sig att priserna på så kallade miljöbränslen som HVO100 och biogas höjs när råoljepriset går upp. Det visste jag inte. Jag förstår att rå­­oljepriset går upp ibland och ner ibland, men jag förstår inte kopplingen mellan råoljepris och nåt som tillverkas av skogsavfall och/eller rent och skärt människoavfall, läs: bajs.
HVO100 innehåller ingen olja alls. Det är hela grejen med HVO100. Biogas innehåller inte heller olja. Det hörs liksom på namnet. 

Ändå höjdes priset på de båda med exakt lika många ören som priset på diesel och bensin, där det faktiskt finns en tydlig koppling till oljepriset. Hur kommer det här sig? Är det så att bränslebolagen inser att de sjunger lite på sista versen och helt enkelt passar på att tjyvhöja priserna? Detta medan hela etablissemanget stirrar sig blinda på kilowat­timmar och klurar på hur man ska stänga kärnkraftverk samtidigt som Northvolt använder upp all el som produceras med vatten- och vindkraft i norra Sverige? Jag vet inte. Men jag vet att det blir väldigt svårt att motivera inköp av dyrare fordon som kan köras på miljöbränslen om det inte finns nån ekonomisk uppsida med att göra det. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill