Hur ska man våga köpa en begagnad elbil?
Ni såg det säkert också, inslaget i Rapport för en tid sedan, om hur batteribyte i en gammal BMW i3 kostar mellan 250 000 och 300 000 kronor.
Om ni inte tittar på linjär-TV har det säkert synts i dina sociala medier-kanaler. En chock förstås för de drabbade, och en bromskloss för dig som hade tänkt köpa en begagnad elbil. Vem vill lägga tre gånger så mycket som bilen är värd på att byta batteri om några år? Inte jag. Inte du.
Så vad är lösningen? Eller ska vi kanske först börja med grunden till problemet: Utvecklingen. Sen de första moderna elbilarna såg dagens ljus i början av 2010-talet har utvecklingen gått jättefort. Från 10 stapplande mils räckvidd till 60 i vissa fall. Och det beror inte bara på att batterierna har blivit större och bättre. Tekniken för laddning, effektstyrning och effektuttag ur batterier och motorer har gått lika fort, eller kanske ännu fortare.
Före den så kallade elbilsrevolutionen så hade en ny bil en livscykel på mellan fem och sju år. Bilen presenterades, såldes och kördes i drygt två år innan den första ansiktslyftningen kom. Någon liten designdetalj och kanske fem eller tio hästkrafter upp eller ner, ny växelspaksknopp och på’t igen. När nästa generation presenterades hade den oftast samma motorblock men med lite andra ettor och nollor i motorstyrningen. Fram till 2010 fick alla nya bilar mer effekt, från 2010 fick de lägre effekt och lägre förbrukning.
Grovt förenklat förstås.
Gick en bil sönder så fanns det reservdelar ”på hyllan” och motorskadegarantier som i de flesta fall tog den största smällen.
Så är det inte längre. Det är nya tider, som det heter. Om du som han i det skrämselhickeframkallande Rapport-inslaget ville vara en föregångsmänniska och råkade köpa en BMW i3 direkt när de kom för sex-sju år sedan så är du rökt. Batteribytet kostar mer än bilen är värd. Och det är det ju så klart inte värt.
Det funkar liksom inte på samma sätt som förr, att man kunde hålla liv i en bil tills rosten ätit upp den. Tekniken dör i förtid, kan man säga.
Så vad är lösningen? På sikt kommer säkert försäkringsbolag att erbjuda batteriförsäkringar som tar smällen (om de kan räkna hem en rejäl vinst på det), men till dess finns det bara ett vettigt och skarpt råd: Se till att du INTE äger en ”gammal” elbil. Visst, det blir slit- och slängmentalitet och det är inte bra för miljön, och det spelar biltillverkarna i händerna när alla måste ha en ny bil, men det finns inga alternativ i dagsläget. Privatleasa och byt bil innan både bilen och din privatekonomi havererar.
Ja tack!
Du som vårdar din bil maskinellt så den håller länge. Du är en större miljöhjälte än de som köper nya bilar hela tiden.
Nej tack!
Sportlovsresa med elbil. Infrastrukturen för alla som inte kör Tesla är tyvärr fortfarande för dålig, så tänk er för innan ni hamnar i laddkö med hungriga barn och tre kilowattimmar kvar i batteriet.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se