Hyundais förlorade heder
Säkerhet säljer inte bilar – men kunde man inte förvänta sig att Hyundai tar ett visst ansvar?
Efterträdaren till succébilen Atos heter i10 och har allt en mellanklassbil har, förpackat i miniformat och till halva milkostnaden. Att bilen är närd hos en av världens bästa och största småbilstillverkare ger inte helt obetydlig status när det handlar om tillförlitlighet. Faktum är att det mesta med den här bilen utstrålar ”den här kan du lita på”.
Redan grundpriset på 93 900 kronor gör den till en av Sveriges absolut billigaste bilar. Miljöbilsbonusen om 10 000 kronor gör inte affären sämre.
Vägen till succé ligger utstakad. Bara att casha in tror generalagenten, som dock ställs inför ett dilemma.
Bilen saknar antisladdsystem. Finns inte ens som extrautrustning.
Bekymret växer en dimension när svenska importören får möjlighet att välja. Vänta några månader på 1,2-litersmodellen som har ESP, eller börja sälja den antisladdlösa 1,1. De väljer det senare.
Kunden som tvekar får veta att väntetiden är lång på bilen med ESP, och dessutom tio procent dyrare.
Hur tror du den provisionstörstige Hyundai-bilförsäljaren lägger fram det för spekulanten?
”Den här elektroniken behövs ju egentligen inte, bilen är ju säker ändå. Du hade väl ändå inte tänkt sladda med den, va?”
Det värsta av allt är att man ser ett mönster, som inte ökar förtroendet för märket.
*Hyundai Getz såldes till en början utan ESP, och företaget lovade att det skulle komma inom kort. Det tog fyra år.
*Hyundai Coupé hade enligt faktabladet ESP, men systemet lyste med sin frånvaro i Teknikens Världs undanmanöverprov (10/2005).
*Hyundai Atos visade sig vara livsfarlig vid en undanmanöver. Bilen gick upp på två hjul och kollegorna på TV4-programmet Motor var en hårsmån från att slå runt med bilen.
Det mest anmärkningsvärda är ändå inte själva händelserna utan hur Hyundai hanterat, eller rättare inte hanterat, dem genom att tysta ner det hela.
Redan här finns fog nog för att bojkotta märket och titta på säkrare bilar. Tyvärr, eller tacksamt nog för Hyundais del, är svenska bilköpare extremt kostnadsmedvetna. Är bilen billig, säljer den oftast bra även om det finns uppenbara brister. Så är fallet med Hyundai i10.
Den ansvarsfulla biltillverkaren skulle åtminstone plocka bort modellen utan ESP när den med anländer. Men nej, Hyundai räknar med fördelningen 50-50 mellan modellerna.
Den ansvarsfulla biltillverkaren ser till att eftermontera ESP på redan sålda bilar. Men nej, Hyundai nekar kunderna detta.
Låt oss hoppas att den bilspekulant som trots allt vill ha en i10 tar det ansvar Hyundai inte tar – både för sin egen och andras skull – genom att välja rätt modell.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se